Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СДС питат американска фондация за финансирането на паметника на Бузлуджа

Политика

СДС питат американска фондация за финансирането на паметника на Бузлуджа

СДС питат американска фондация за финансирането на паметника на Бузлуджа - Tribune.bg
Снимка:

СДС изразява огорчението си от решението на американската фондацията „Гети“ да предостави 185 000 долара за проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на монумента – символ на комунизма, издигнат на връх Хаджи Димитър. Това става ясно от прессъобщение, публикувано на страницата на партията.

„На този връх-светиня за освободителната  ни борба  от  турско робство, където костите си остави Хаджи Димитър, а подвигът му възпя Ботев, днес се издига паметник на един режим, който е антипод на всичко, за което се бориха нашите национални герои. Нещо повече, този режим натрапваше своя монумент като най-значимия символ на върха и успя да насади в съзнанието на поколения българи старото име – Бузлуджа, за да бъде свързвано не с Хаджи Димитър, а с Димитър Благоев и социалистическото движение.

С решението на фондация „Гети“ този процес ще продължи и ще помогне за героизирането на един режим, който силово налагаше идеологията си и се разправяше жестоко с тези, които отказваха да я приемат. Идеология и политика, за които историята произнесе своята присъда и ги заклейми като антихуманни, а нашият парламент прие през 2000 г. Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

От СДС смятаме, че дори и да бъде реставриран монументът, той няма да разказва обективната истина за тези най-черни страници от историята ни, а ще бъде използван за реабилитиране на мракобесния комунистически режим. Ние, като партия на демократичните промени, не можем и няма да оставим истината да бъде подменяна, както в учебниците, така и чрез паметниците ни.

Допускаме, че фондацията, основана от  Джон Пол Гети, е била подведена за културно-историческата значимост на паметника. Затова се обръщаме към тях с предложение да помогнат на някой друг от стотиците обекти в България от различни епохи, които наистина допринасят за световното историческо наследство.“


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Бузлуджа, СДС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети