Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СДС празнува 34 години от създаването си

Политика

СДС празнува 34 години от създаването си

СДС празнува 34 години от създаването си - Tribune.bg

Съюзът на демократичните сили стана на 34 години. Датата беше отбелязана в Народното събрание, където председателят Румен Христов почерпи за рождения ден съмишлениците от групата на ГЕРБ-СДС.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова се включи в разрязването на тортата заедно с Христов.

Първоначалната организация, която дава началото на СДС, е създадена на 7 декември 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации, възстановени стари партии и независими профсъюзи. Общата цел е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

СДС става партия през 1997 след тежката Виденова зима и последвалите месеци на протести и политическо напрежение. През април 1997 оглавяваната от СДС коалиция Обединени демократични сили (ОДС) успява да спечели пълно мнозинство и създава правителство – първото след 1989 г., което изкарва пълния си мандат – от май 1997 до юли 2001 г.

След тежки години на разцепление, родило множество други партии и организации, автентичната десница – истинското СДС, влезе в коалиция с ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент през 2019 година. През 2023 г. коалицията стана първа сила на парламентарните избори.

 „Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас. Толкова, на колкото е началото на разграждането на тоталитарната система. Толкова, на колкото е свободата на словото. Толкова, на колкото е стартът на дългия път на България към завръщането в свободния свят. Всичко това е СДС! Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за развитието й, чиито плодове берем днес – членство в колективната система за сигурност-НАТО и в най-големия съюз на свободни държави със споделени ценности – ЕС. Честит празник, седесари! Благодаря, че подкрепяхте СДС и в силните му години, и тогава, когато се опитаха да го смажат и заличат. Благодарение на вас, това не се случи. Доверието ви е най-силният стимул да продължаваме да защитаваме ценностите и целите, заради които СДС беше създаден!“, казва Румен Христов.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети