Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Сега“: Радостин Василев осигури бърза писта на „ЦСКА-София“ с юридическа хватка

Политика

„Сега“: Радостин Василев осигури бърза писта на „ЦСКА-София“ с юридическа хватка

Сега: Радостин Василев осигури бърза писта на ЦСКА-София с юридическа хватка - Tribune.bg
Снимка:

ММС прескача процедурата за „Българска армия“

С подписването на анекс към договора за наем на „ЦСКА-София“ на държавния имот в Борисовата градина в столицата Министерството на младежта и спорта (ММС) на практика прескача провеждането на обществена поръчка за проектиране и изграждане на нов стадион на мястото на „Българска армия“. Това алармираха от гилдията на архитектите, съобщава „Сега“.

Провеждането на конкурс за проекти според българския закон за обществените поръчки (ЗОП) е задължително при праг над 70 000 лв., който в случая ще бъде надминат многократно. Изискването обаче важи за организации, които имат статут на възложители по закона. До началото на миналия месец се знаеше, че новият стадион ще се изгражда от дружество със смесено участие между държавата и клуба – „Спортни имоти Българска армия“ АД, което също може да попадне в обхвата на ЗОП. При анонсирането на проекта на 5 май обаче спортното министерство и клубът обявиха мимоходом, че се преминава към съвсем друго решение. Екипът на Радостин Василев е преценил, че публично-частното партньорство не е удачно решение и щяло да доведе до сложно управление на съоръжението.

Вместо това ММС и клубът са се споразумели - с анекс към договора за наем, държавата като собственик на имота да учреди право на строеж и право на ползване за определен срок от време, след което стадионът да премине в нейна собственост. Анексът в момента не е публичен, като за съдържанието му се знае само от отделни изказвания на представители на ММС и футболния клуб.

Този вариант на практика освобождава частния инвеститор от задължение да се провежда конкурс за проект, разясниха архитекти. Законодателството не изисква прилагане на конкурсни процедури при частни проекти и така компанията може да продължи в съкратени срокове с вече наличния типов проект от стадион „Групама Арена“. Вече са наети български проектанти, които работят по него, като от „ЦСКА-София“ уверяват, че българският стадион ще е по-хубав от съоръжението в Будапеща, по чийто модел ще се прави.

Според специалисти обаче ползването на типов проект при такова голямо съоръжение, което ще се изгражда върху държавен терен и в паркова среда, е недопустимо. „Това е по-зле от инженеринга при Бойко Борисов, при който строител възлагаше проектирането. Тук проектирането се възлага от оператор на стадион“, коментирали архитекти пред медията.

Де факто, държавата дава право на клуба да строи върху държавен терен, без да се интересува какво точно ще се появи там, при това в рамките на парк със статут на паметник на градинското и парково изкуство от национално значение. „Подаряват му правото да прави каквото си иска с държавен терен от 60 декара“, коментирали архитектите.

Към момента не е ясно за какъв период от време ще важи учреденото право на ползване на стадиона. Законът за концесиите предвижда максимален срок за концесиониране от 35 години, като според запознати този срок е залегнал и в договора с „ЦСКА-София“, макар тук да не става дума за концесия. Според информации от клуба новото съоръжение ще струва 45-50 млн. евро и ще е с 15 000 седалки. Обещава се бързо изграждане - за около година и половина. Този кратък срок означава, че инвеститорите не се притесняват от проблеми със строителните книжа около проекта.

Въпросът за построяване на нов футболен стадион в София стои на дневен ред не от вчера, не и от година-две, а повече от десетилетие. Любопитното обаче е, че през последните десетина години при всяко „размразяване“ на темата, зад кадър се появява една и съща фигура - Ива Георгиева.

Бизнесдамата излезе на сцената за първи път през 2013 г., когато като представител на германската компания IFS (International Football Stadiums) декларира намерение за изграждане на ново съоръжение на мястото на ст. „Славия“ в кв. „Овча купел“. И тогава ставаше дума за типов проект - по модела на стадиона на германския „Майнц 05“, построен в периода 2009-2011 г. в едноименния град (впрочем, откритият през 2014 г. стадион „Групама Арена“ в Будапеща е тъкмо негово копие).

Говореше се, че освен „Славия“ на него ще домакинства и националният отбор, бяха направени сондажи дори за привличането като ползвател на ЦСКА (автентичния клуб, обявен във фалит през 2016 г.). Въпреки че бяха постигнати необходимите договорки и дори бяха подписани предварителни договори с БФС и с президента на „белите“ Венцеслав Стефанов, тази инвестиция пропадна като нерентабилна.

В края на 2019 г., малко след като Министерският съвет излезе с постановление за създаване на смесено търговско дружество с „ЦСКА-София“ за изграждане на ново съоръжение в Борисовата градина, Ива Георгиева обяви, че е била потърсена за съдействие от „червените“, този път в качеството ѝ на представител на Lagardere Unlimited.

Преговорите в тази посока замряха задълго, след като публично-частното партньорство така и не беше реализирано и в крайна сметка пропадна след промяната на курса, предприета от новия спортен министър Радостин Василев. Междувременно обаче в началото на 2020 г. г-жа Георгиева съобщи, че компанията ѝ преговаря с тогавашния собственик на „Левски“ Васил Божков за построяване на нов стадион на мястото на „Георги Аспарухов“ - по модела на „Групама Арена“ в Будапеща (т. е. по типовия проект на „Майнц 05“).

За пореден път Ива Георгиева се появи на преден план през декември 2021 г. Вече като представител на международната компания „СпортФайв“ тя съобщи, че има подписан договор с „ЦСКА-София“ за изграждане и управление на нов стадион на мястото на „Българска армия“. Това се случи две седмици преди встъпването в длъжност на новото правителство и шест месеца преди министър Радостин Василев на практика да осигури бърза писта за проекта чрез подписването на анекса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати