Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов поискаха оставка на Нинова: БСП се превърна в малка формация

Политика

Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов поискаха оставка на Нинова: БСП се превърна в малка формация

Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов поискаха оставка на Нинова: БСП се превърна в малка формация - Tribune.bg

Историята няма да ни прости, ако наблюдаваме мълчаливо как пред очите ни угасват левите идеи

Трима евродепутати от БСП - Петър Витанов, Елена Йончева и Сергей Станишев, поискаха оставката на лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова заради незадоволителните резултати на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Те излязоха с официална позиция преди заседанието на Националния съвет на левицата утре.

Ето и пълният текст без редакторска намеса:

Ние, в качеството си на депутати, получили доверието на избирателите на БСП да ги представляват в Европейския парламент, приемаме с болка и тъга резултатите от изборите на 2 октомври.

Социалистическата партия, начело с Корнелия Нинова, за последните пет години изгуби подкрепата на повече от 700 000 българи. От значим фактор в политическия живот, който задава посоката на развитието на България, БСП се превърна в малка формация. И продължава да се срива.

Тъжно е, че страната ни е най-бедната в ЕС, най-корумпираната, с най-много работещи бедни и с най-ниски пенсии и заплати, а левицата не може да предложи решения. Нещо повече - българите вече не откриват в нея алтернативата. Търсят я в други проекти, в нови месии, между които се лутат през няколко месеца.

БСП е на повече от 130 години, но само за последните пет беше обезличена. В последната кампания други партии иззеха левите послания и политики.

Една десета от местата в Народното събрание, отредени на 2 октомври на БСП, не могат да са повод за гордост. Партията не трябва да допуска да стои в ъгъла и да отчита като успех факта, че е изгубила само малко. Нейната роля е да бъде лидер, да задава посоката на развитие, да бъде търсена от стабилни партньори, с които заедно да управлява. БСП, начело с Корнелия Нинова, с лека ръка пропиля тази възможност.

Силни идеи, решения и политики, адекватни на ситуацията в България и по света, се раждат в силен екип от съмишленици, от компетентни и умни хора, които дават надежда и перспектива за развитие на обществото. Първата стъпка по пътя към възстановяване на доверието е председателят на БСП Корнелия Нинова да напусне поста. С неудобство виждаме, че тя не намира сили да постъпи достойно.

Националният съвет на партията тази събота трябва да реши как да продължим като общност, другари и съмишленици. Конгресът е най-широкият и представителен форум в БСП. Според правилата в нашия устав делегатите от цялата страна имат правото да се произнесат за бъдещето на партията.

Предстоят тежки политически битки и най-вероятно нови избори след няколко месеца. Историята няма да ни прости, ако наблюдаваме мълчаливо как пред очите ни угасват левите идеи, поколения социалисти се отдръпват разочаровани и примирени, и трудът на хиляди хора години наред се пропилява. Нека заедно вземем решенията и направим БСП голяма и силна отново.

Осъзнаваме своята отговорност и заставаме с имената си.

Петър Витанов

Елена Йончева

Сергей Станишев


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати