Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сергей Станишев: ПЕС приветства финансовата подкрепа на ЕК за рисковете от безработица

Политика

Сергей Станишев: ПЕС приветства финансовата подкрепа на ЕК за рисковете от безработица

Снимка:

511 млн. евро са предвидени за България

ПЕС приветства предложението на EK относно спешна финансова подкрепа за рисковете от безработица вследствие на пандемията, заяви на страницата си във Фейсбук лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

„Призовавам министрите в Съвета да дадат зелена светлина, за да могат държавите в ЕС да получат необходимата подкрепа. Парите трябва да стигнат до работниците и фирмите възможно най-скоро“, изтъква Сергей Станишев.

Инструментът SURE е спасителен механизъм за държавите-членки и европейските работници и беше иницииран от левите еврокомисари Паоло Джентилони и Николас Шмит в началото на кризата с коронавируса, напомня Станишев. Очаква се този инструмент да осигури до 100 милиарда евро за улесняване на краткосрочни схеми за работа и предотвратяване на загубата на работни места през периода на икономическа несигурност. Досега петнадесет държави-членки са подали заявления по SURE в размер на 81,4 милиарда евро, като от тях 511 млн. евро са предвидени за България.

„Механизмът за предотвратяване на безработицата по време на кризата COVID е в Плана за възстановяване на ПЕС и успяхме да убедим всички правителства на ЕС да го подкрепят през май. Европейските социалисти бяха най-активни и настояха за сериозен пакет за възстановяване на икономиката, който беше одобрен от Европейския съвет през юли“, коментира още лидерът на ПЕС. Той е категоричен, че политическото семейство на европейските социалисти ще поддържа натиска по този въпрос. „Европейската солидарност не трябва да съществува само в извънредни ситуации. Този механизъм трябва да бъде първата стъпка към постоянна европейска презастрахователна схема за обезщетения при безработица“, допълва още Станишев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още