Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сергей Станишев: Свидетели сме на театрални действия, които да покажат всяка партия като конструктивна

Политика

Сергей Станишев: Свидетели сме на театрални действия, които да покажат всяка партия като конструктивна

Сергей Станишев: Свидетели сме на театрални действия, които да покажат всяка партия като конструктивна - Tribune.bg
Снимка:

„В България има деградация на политическото говорене“, смята евродепутатът

„Възможно е съставянето на правителство, стига да има чувство за отговорност и лидерство. Политиците се страхуват да не изпуснат твърдия си електорат и се чувстват като заложници на това, което са говорили по време на кампаниите. България има нужда от стабилно мнозинство, от работещ парламент, ситуацията е кризисна. Последните две години политиците се оказват безплодни да намерят решения и да решат проблемите на страната. Трябва да позаровят политическото си его“.

Това каза пред БНР евродепутатът Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш лидер на БСП и бивш премиер.

И допълни, че лидерството в политиката е да вземаш решения, да носиш отговорност и да можеш да обясниш на избирателите си какво и защо правиш.

„В последните седмици ставаме свидетели на театрални действия, които да покажат всяка от политическите сили като конструктивна с оглед на предстоящи избори - местни или предсрочни, за да не пада вина върху тях“. Станишев посочи, че е крайно несериозно нежеланието някой да поеме отговорност:

„ГЕРБ имат 9% подкрепа от хората с право на глас, а другите - още по-малко. Затова трябва да бъдат по-смирени пред държавата и да търсят решения. Няма решения, в които нищо да не загубиш. Трябва да се направи избор“. Според него левицата е в тежка криза.

В края на седмицата Сергей Станишев е организатор на форум за прогресивни леви решения, в който ще участват евродепутати социалисти, синдикати, представители на НПО.

„Искаме да върнем разговора към политиките. В България има деградация на политическото говорене, говори се с шаблони и лозунги, които по-скоро са параван. Искаме да покажем, че във всяка политика е възможен и необходим ляв прогресивен и модерен прочит и подход. Българската левица има интелектуалния капацитет да произвежда политики“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети