Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сестрата на депутатка от ПП получила финансиране от Фонд, поверен на Даниел Лорер

Политика

Сестрата на депутатка от ПП получила финансиране от Фонд, поверен на Даниел Лорер

Сестрата на депутатка от ПП получила финансиране от Фонд, поверен на Даниел Лорер - Tribune.bg
Снимка:

Компания, близка до бившия министър на иновациите от правителството на Кирил Петков – Даниел Лорер, и депутатката Деница Симеонова, е получила държавни пари под формата на финансиране на стартъп. Тази информация потвърди пред БТВ и Георги Георгиев, който е напуснал листата на „Промяната“ във Враца заради Деница Симеонова.  

В публикация в „Капитал“ от 11 август, със заглавие „Innovation Capital инвестира 100 хил. лв. в младата компания Foody.to“, става ясно как фондът Иновейшън Кепитъл, който работи предимно с публични средства, предоставени от Фонда на Фондовете, е инвестирал 50 хил. евро във Foody.to – стартъп, целящ да намали изхвърлянето на храна в ресторантьорския бранш.

„Иновейшън Кепитъл“ АД, ЕИК 205457880, е фонд мениджър, управляващ „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА, 205910918. Фондът инвестира средства, предоставени от Фонда на Фондовете, който е част от структурата на Министерството на иновациите и растежа. Средствата идват от данъкоплатците в България и ЕС, посредством Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Дружеството „София ту гоу“ ООД, ЕИК 206285939, което действа под търговското наименование „Foody.to“, е основано от сестрите Деница Димитрова Симеонова и Светослава Димитрова Симеонова в края на 2020 г.

През октомври 2021 г. Деница Симеонова прехвърля дружествените си дялове в „София ту гоу“ ООД, в полза на сестра си Светослава Симеонова. По-малко от шест месеца по-късно – на 17.03.2022 г. Иновейшън Кепитъл Фонд е прието като съдружник в „София ту гоу“ ООД и според статията по-горе е направило инвестиция от 50 хил. евро.

Припомняме, че през ноември 2021 г. Деница Симеонова е избрана за народен представител в 47-ото НС от листата на „Продължаваме промяната“.

Като депутат от „Промяната“ настоящият водач на листа във Враца Деница Симеонова е била член на парламентарната група по икономическа политика и иновации. Министерството на иновациите и растежа, което в този момент е поверено на Даниел Лорер – министър от същата политическа формация – „Продължаваме промяната“, е принципал на Фонда на Фондовете.

Като депутат Деница Симеонова е видна политическа личност, съгласно разпоредбите на закона за мерките срещу изпирането на пари, а сестра ѝ – Светослава Симеонова е свързано лице с видна политическа личност, съгласно същия закон.

Лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, какъвто е и Иновейшън Кепитъл Фонд, са задължени да предприемат мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и предотвратяване конфликт на интереси.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети