Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Северна Македония затвори границата заради проблем с тока, България ѝ дарява три генератора

Политика

Северна Македония затвори границата заради проблем с тока, България ѝ дарява три генератора

Северна Македония затвори границата заради проблем с тока, България ѝ дарява три генератора - Tribune.bg
Снимка:

Българската делегация поднесе венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие

„Не мисля, че такива драконовски мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предлага това, на което сме свидетели. Сигурността трябва да се ограничава от нещо много важно - от това, гражданите спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като българската делегация положи венци на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в Скопие.

„Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония и уверенията, които получихме, че това ще се случи, предполага точно това -  да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев”, каза Демерджиев, цитиран в БТА.

Пред медиите той заяви, че има информация, че много български граждани са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. А причината за забавянето на автомобилите с българска регистрация, според информацията, която е получил от своя колега в Северна Македония Оливер Спасовски, е била токов удар на ГКПП с България.

„За да няма такива проблеми в бъдеще, съм разпоредил незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското МВР на точно тези три ГКПП. За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо. И то не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е негативно отношение и няма причина за подобен род провокации”, заяви Демерджиев, който уточни, че проблемът на ГКПП е бил само в едната посока - на влизане към Република Северна Македония, а  колите, които са излизали от страната, са минавали безпрепятствено.

Попитан от медиите в Северна Македония дали евродепутатът Ангел Джамбазки и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов са направили опит да влязат в страната, Демерджиев уточни, че лично ги е помолил да останат в България, за да не бъде прието идването им като провокация.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати