Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СГП предложи на Гешев да поиска от НС да снеме имунитета на Радостин Василев

Политика

СГП предложи на Гешев да поиска от НС да снеме имунитета на Радостин Василев

СГП предложи на Гешев да поиска от НС да снеме имунитета на Радостин Василев - Tribune.bg
Снимка:

„Нямам никакви притеснения. Опитите са да бъда политически сплашен и да бъде ударена ПП, коментира бившият спортен министър в НС

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Радостин Василев - депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 година в град София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. (бел.ред. Христинка Иванова) противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото НС, както и Народното събрание.

Като народен представител Радостин Василев е "лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

Въпросното обвинение по член 143 от Наказателния кодекс е “за принуда”, по което се предвижда до 6 години затвор. Ако бившият министър на спорта бъде квалифициран като “длъжностно лице” в момента на извършване на деянието - 13 юни 2022 година - наказанието е от 2 до 10 години затвор.

Припомняме, че в деня, когато Василев обяви своята оставка и отцепването си от „Има такъв народ“, заедно с  други петима депутати от партията на Слави Трифонов, колегата му Тошко Йорданов огласи на пресконференция запис от телефонен разговор между Василев и Иванова. В него се чува как той я притиска да напусне Народното събрание и я заплашва, че ще й прати хора, ако тя не е съгласна да отстъпи място.

„Бъдете сигурни, че нямам никакви притеснения. Опитите са да бъда политически сплашен и да бъде ударена „Продължаваме промяната“. Това няма да се случи“. Така Радостин Василев коментира искането на прокуратурата за сваляне на имунитета му в кулоарите на парламента.

„Ние работим за механизма за разследване, за да спре този главен прокурор да си мисли, че може да си отмъщава на политически врагове на неговите господари по този начин. Гешев е изключително зависим от задкулисието и мафията“, изтъкна той.

„Не може да ме уплаши, нямам от какво да се притеснявам. Не съм карал тази Христинка да прави нещо против волята си и тя нищо не е направила против волята й“, допълни още Василев.

„Вместо да поиска имунитет за шкафчетата, кюлчетата, други от обществено значение случаи, той го иска от мен. Аз съм най-неудобен в момента. Прекратих опитите за задкулисието още в предния парламент да управлява със свалянето на кабинета Петков. Не си мълча, опълчих се на Пеевски, и на ДПС в Българския спортен тотализатор, разкрих схемите на гербаджиите с техните приближени фирми във всички имоти в спорта, неудобен съм и на президентството. Много съм неудобен. Главният прокурор се превърна в политик“, каза още бившият спортен министър.

„Нямам проблем да се откажа от имунитета си. Ще го коментираме с колегите. Не е нещо страшно това разследване“, категоричен е Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети