Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шалапатова: Много социални помощи се дават „на калпак“

Политика

Шалапатова: Много социални помощи се дават „на калпак“

Шалапатова: Много социални помощи се дават на калпак - Tribune.bg
Снимка:

"Когато има природни бедствия, понякога реакцията закъснява. Ние като правителство не отричаме проблема и откакто сме на тези позиции, това е четвъртото природно бедствие, което преживяваме с хората. Това са проблеми, нерешени с години, затова нашият подход беше друг". Това каза в "Панорама" министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя обясни, че и при четирите бедствия през последните месеци социалните работници са реагирали в рамките на часове и са започнали посещения на пострадали домакинства. Увеличена е еднократната финансова помощ, а освен това е започнало взаимодействие между Агенцията по заетостта и Агенцията по социално подпомагане, които допреди това не са работели заедно.

"Мобилизирахме и кухните с топъл обяд и безработни, които да се включат в помощ на гражданите и местната власт. Природните бедствия ще продължат, но нашият подход като правителство е да бъдем бързи, ефективни и да синхронизираме ресурсите на различните системи".

Предвидените средства за социалната система в бюджета не са разходи, а инвестиции, срещу които аз и моят екип сме поели ангажимент заяви министър Шалапатова. Тя смята, че много от социалните помощи се дават "на калпак".

"Например еднократната помощ за ученици от 1-ви, 2-ри, 3-и, 4-ти и 8-ми клас, без въобще да се интересуваме дали семействата на тези ученици имат нужда точно от тези 300 лева, дали някои от тези семейства нямат нужда от повече средства. Същото е отношението към коледните надбавки. Въобще не се интересуваме дали всички пенсионери разчитат само на дохода от пенсия или някои имат и други доходи, но на всички раздаваме коледни надбавки, защото това било социално отговорно".

Според Шалапатова така помощите за хората в нужда остават твърде малки - даде за пример децата с увреждания. "Досега нашият фокус бе единствено дали месечната помощ за тях ще се вдигне, но сега аз се целя в това да има палитра от услуги, дневни грижи, рехабилитация".

Голяма част от гражданите у нас, които са икономически неактивни, получават някакви доходи - например от издръжка от роднини в чужбина, посочи още Иванка Шалапатова. Други отиват за няколко месеца в Западна Европа, а когато се върнат, разчитат на добри обезщетения за безработица и нямат мотивация да започнат работа. "Каквато и професия да им предложиш, те казват - "това са ниски възнаграждения, тъй като ние във Франция получаваме по-високи обезщетения". Друго явление, което нашите изследвания показват, е, че всъщност много от тези хора нямат квалификация или дори нужните компетенции, обаче очакват много високи заплати".

Единственият начин за промяна на тази система е да инвестираме в компетенциите, мотивацията и професионализма на всички социални работници, смята министър Шалапатова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети