Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шалапатова настоя за нулева толерантност към насилието над деца

Политика

Шалапатова настоя за нулева толерантност към насилието над деца

Шалапатова настоя за нулева толерантност към насилието над деца - Tribune.bg
Снимка:

„За жалост това е тренд – в повечето случаи, когато деца стигат до държавните институции, насилието се упражнява в семейна среда. Трябва да имаме нулева толерантност към насилието над деца, а насилниците да си понесат отговорността. Не трябва да допускаме толкова жестоко насилие спрямо дете, защото това ще му попречи да разкрие пълния си потенциал в бъдеще“. Това каза в интервю за бТВ социалният министър Иванка Шалапатова във връзка със случая с малтретираното 5-годишно дете в Пловдив.

Битото момченце от Пловдив е оперирано успешно. Баща му ще се бори за пълни родителски права

Оперират обезобразеното след побой дете в Пловдив

Преди дни детето беше изведено от дома си след сигнал от близка за рана на главата му. Момченцето е живяло с майка си и нейния приятел. От данните, огласени от Районния съд в Пловдив, стана ясно, че детето е било малтретирано системно и е обезобразено от нанесен побой в края на миналата година. Биологичният баща на момчето живее в чужбина. Тепърва ще се проверява дали може да бъде отглеждано от единия от родителите, ако нямат капацитет, ще бъде настанено в приемно семейство, уточни социалният министър.

„Мен лично ме смути фактът, че в края на ноември това дете е спряло да посещава детска градина, а ние получаваме сигнал, чак когато насилието вече се е случило“, коментира Шалапатова.

Арест заради побой над 5-годишно дете от Пловдив. Зверствата - снимани с телефон /ОБНОВЕНА/

Детето Пловдив е настанено в Център от семеен тип, каза социалният министър. Тя призова педагозите в градините и училищата да подават сигнали към социалната служба, ако нямат възможност да посетят детето в домашна среда.

При добра ранна намеса, ние можем да предотвратим такова насилие, увери социалният министър. Шалапатова благодари на полицията за бързата реакция.

Тя коментира темата с бежанците у нас и дали сме приели допълнителни условия, за да бъдем приети в Шенген.

„Имаме подобряване на цялостната политика към бежанците у нас. Правим всичко възможно да устроим на пазара на труда тези хора, полагаме грижи за децата им. Изпълняваме всички изисквания на ЕС. България изпълнява поетите ангажименти от времето преди да бъдем приети в ЕС. Няма нови изисквания заради Шенген към нас в социалната сфера“, обясни Шалапатова.

По повод навлизането на изкуствения интелект и представлява ли той опасност за работещите, социалния министър заяви: „Трябва да се възползваме от възможностите и да минимализираме рисковете за работещите. Нашата цел е да инвестираме в квалификацията и преквалификацията така, че по-скоро да бъдем партньори на хората. Обсъжда се възможността за запазването на труда на хората“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети