Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шефът на АПИ освободен заради „плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти“

Политика

Шефът на АПИ освободен заради „плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти“

Апостол Минчев е новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“

Апостол Минчев е назначен за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той е строителен инженер по транспортно строителство със степен магистър. Има дългогодишен опит в проектирането и строителството на пътища. Ръководил е екип при изготвяне на проекти за пътни обекти и съоръжения. Бил е директор на Областно пътно управление Шумен, съобщиха от МРРБ.

За член на Управителния съвет на агенцията е назначен Веселин Пейков. Той е строителен инженер в направление изграждане на писти и магистрали с опит по специалността и в други държави. Инж. Пейков има опит в управлението на мащабни транспортни проекти, управление и проектиране на летища, проектиране и изграждане на пътни настилки.

За член на УС на АПИ е определен и Ивайло Денчев, който също е инженер по пътно строителство. Досега е бил директор на Областно пътно управление Плевен, като преди това е бил и на други позиции в него. Работил е и в частния сектор.

Досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г., информираха от служебното министерство.

Вече бившият председател на УС на АПИ Георги Терзийски заяви на извънреден брифинг, че за него е изненадващо това, което чува като мотиви

Нека от МРРБ отговорят за кои обекти и какви действия става въпрос. Вчера, 26-ти май, подписах своята заповед в 17.40 ч. До 17.40 ч. аз и УС на АПИ сме били в правото си да извършваме всички правомерни действия, които един от УС на агенцията трябва да извършва в неговата управленската дейност. Изключително съм изненадан от това което е написано, даже изненадан е меко казано. Не е обосновано една заповед да бъде връчена в края на работния ден, считано от същата дата“, коментира Терзийски.

Терзийски заяви, че АПИ винаги е била обект на проверки, дори и към днешния момент, когато се извършват такива от АДФИ и Сметната плата.

„Ние, като екип, не се страхуваме от това да бъде проверявана нашата дейност“, заяви той.

Бившият председател коментира, че агенцията е плащала аванси съгласно условията на договорите, които е сключвала със съответните изпълнители.

„Нека да се говори с конкретни факти, цифри, конкретни обекти и тогава бих коментирал. Но тази тенденция, не само по отношение на АПИ да се говори без конкретика, смятам че не е полезна дори и за новия екип, който в момента влезе в Агенцията“, каза той.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още