Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шефът на ДАНС: Не съгласуваме кандидати с партньорските служби

Политика

Шефът на ДАНС: Не съгласуваме кандидати с партньорските служби

Шефът на ДАНС: Не съгласуваме кандидати с партньорските служби - Tribune.bg

„Няма законова процедура налагаща съгласуване на ръководителите на специални служби с чужди служби или посолства“ , заяви по време на изслушването си председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Изслушването е по искане на ПГ на „Възраждане“ относно изнесените от народния представител Радостин Василев записи, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

„Назнаването на председател на ДАНС се прави по законова процедура и само тя е в рамките на България. По предложение на МС се назначават с указ на президента. Никъде в закона не се предвижда кандидатурата за председател или негов заместник да бъдат съгласувани с чужди официални представителства. Не отговаря на истината, че съгласуването с чужди специалани служби е заради достъпа до класифицирана информация – било на НАТО или ЕС“.

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

Тончев заяви, че от записа става ясно, че това е наратив, който  е удобен за някой и се прави на гърба на спецслужбите. 

„Основен актив на службите е доверието вътре в страната и навън от партньорите ни. Недоказаните твърдения вредят на държавата, на служителите и международните партньори. Опитите за дискредитиране са елемент от хибридните влияния и операции включително и от Москва“, обясни Тончев.

На въпрос за думите в записа, "че се прави Ала Бала за изборите" той обясни, че  машините за изборите няма вмешателство като това решение е пратено на СГП и ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати