Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шефовете на ДАНС и разузнаването пуснали дълги отпуски заради натиск от Бойко Рашков?

Политика

Шефовете на ДАНС и разузнаването пуснали дълги отпуски заради натиск от Бойко Рашков?

Снимка:

Още преди да бъде назначен за министър, той им пращал емисари, по които да му предоставят информация за разбитите руски шпионски мрежи. Отказали

Шефовете на ДАНС и агенция „Разузнаване“ Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са били привикани на отделни разговори с премиера Стефан Янев в петък следобед, твърди „24 часа“, позовавайки се на високопоставени  източници в правителството.

На разговорите са им били поискани оставките като натискът е бил шефовете на служби да ги подадат сами. Причината е, че длъжностите на Георгиев и Атанасов са с мандат и уволнението им от президента по предложение на правителството може да стане само при изрично посочени в двата специални закона случаи.

Стефан Янев е искал от Димитър Георгиев и информация за подслушвани политици. Такива случаи няма в ДАНС, категоричен бил шефът на службата. Информациите, разпространявани от лидера на ДСБ Атанас Атанасов и вътрешния министър Бойко Рашков били допълнителен мотив да остане на поста си като шеф на ДАНС. Ако подадял оставка ще се изфабрикува информация за унищожени СРС-та обяснил позицията си Георгиев.

Той и шефът на разузнаването разяснили на Янев и защо са пуснали дългите неплатени отпуски преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. При Георгиев и Атанасов преди назначаването на кабинета са ходили емисари, които са искали да предоставят на Рашков цялата информация по разбитите руски шпионски мрежи, обяснили те на премиера. Рашков обаче нямал допуск до класифицирана информация и не можело да му се предоставят секретни данни. За да избегнат натиска Георгиев и Атанасов решили да излязат в отпуска по време на мандата на служебния кабинет.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още