Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Схинас още днес ще говори с австрийския канцлер във Виена за приемане на България и Румъния в Шенген

Политика

Схинас още днес ще говори с австрийския канцлер във Виена за приемане на България и Румъния в Шенген

Схинас още днес ще говори с австрийския канцлер във Виена за приемане на България и Румъния в Шенген - Tribune.bg
Снимка:

„Решението за Шенген се взема от държавите-членки, не от ЕК, така че имаме още един прозорец. И България, и Румъния са готови да поемат отговорност за външната граница на ЕС. Всички планети са се подредили за едно правилно решение до края на годината. Този следобед ще се срещна с австрийския канцлер във Виена. Стискаме палци, ще стигнем до там“.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който участва в Тристранната среща България - Гърция - Румъния за регионална свързаност в резиденция „Евксиноград“ край Варна.

„Шенген е най-безопасната зона за пътуване. Присъединяването на България и Румъния ще увеличи нивото на нашата колективна сигурност, това значи по-добър контрол на външните граници. До края на годината се надявам, че ще вземем работещо решение за Шенген“, подчерта той.

Схинас е категоричен и, че трябва да се продължи разширяването на ЕС със Западните Балкани, Украйна и Молдова, когато страните са готови.

„Взаимосвързаността ще доведе до по-добри услуги и по-добри цени за гражданите. Ще доведе и до реконструкцията на Украйна. Искам да подчертая необходимостта да се изгради нов мост над река Дунав при Русе-Гюргево, но също така да се увеличи капацитета за плаване по Дунав“, каза премиерът на Румъния Йон-Марчел Чолаку, който подчерта, че страната му изпълнява всички технически изисквания за Шенген.

„Имаме морален дълг да помогнем на Молдова, която е най-уязвимата страна след Украйна в този момент. Подчертаваме стратегическото значение на Черно море. Трябва да намерим обща стратегия в рамките на НАТО, за да можем да избегнем в бъдеще атаки от Русия“, каза той.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че днешната среща е помрачена от терористичното нападение над Израел.

„Цяла Европа и целият свят осъжда ужасяващите картини с отвличания на много хора и много жертви и признаваме правото на Израел да се защитава. Това трябва да приключи по-скоро“, категоричен беше гръцкият министър-председател.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети