Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шкварек: Половината кабинет на Петков/Василев се реди от Херо Мустафа

Политика

Шкварек: Половината кабинет на Петков/Василев се реди от Херо Мустафа

Шкварек: Половината кабинет на Петков/Василев се реди от Херо Мустафа - Tribune.bg

 "Ако не се състави правителство, партията, която е виновна за това, най-вероятно няма да влезе в следващото Народно събрание". Това заяви пред БНР Кристиян Шкварек от Групата на европейските консерватори и реформисти.

Той изказа прогноза, че 47-ият парламент ще успее да излъчи редовен кабинет.

„Аз смятам, че този кабинет ще бъде 50% нареден от посланик Херо Мустафа. Това не е конспирация. ... Живеем в година, когато центърът се премести към американското посолство доста повече, отколкото в предишни години. Ветото за РСМ се случи, защото тогава центърът беше някъде другаде".     Според него Даниел Лорер (от "Продължаваме промяната" - б.р.) е "човекът, който американците са си избрали, за да свърши работата по отстъпване от националния интерес, като пусне РСМ максимално бързо":

"Не мога да го докажа, но това е моята теза. ... Те сами го посочиха, излязоха сигнали от Скопие, че той щял да бъде външен министър. Те знаят по-добре от нас, защото са им казали хората, които ще го направят външен министър. Това е, конкретно, американското посолство в София. 

Той е категоричен, че  ветото за Северна Македония е трябвало да бъде използване за преговори, през които България да наложи  националните си интереси и прогнозира, че ще има протести, ако правителството промени позицията на страната ни спрямо РСМ.              

Кристиян Шкварек заяви, че допуска обрат в президентската надпревара след телевизионния дебат тази вечер. 

Във връзка с подадените оставки на лидерите на БСП и на партиите в обединението "Демократична България" той изказа предположение:

"Поне половината от тях няма да минат и нищо няма да се промени. В ДСБ е възможно да мине, но Христо Иванов ще бъде преизбран за лидер на "Да, България" с някакви компромиси, това го гледахме при Корнелия Нинова преди време. Няма да има спънки, защото дори и следващите, които биха дошли, осъзнават, че, ако не направят тези компромиси, ако не се прегърнат десни с леви, тази тотална мешавица, ако не се случи, някои партии ще изпаднат от парламента".

Той нарече шоу заявката, че преговорите за съставяне на управляваща коалиция ще се водят пред камери:

"Всички хора, които са били някога в политиката, знаят, че единственият начин да се водят искрени преговори е при затворени врата. Защото политиците, когато има камера, стават шоумени и ние ще видим един фарс, а не това, за което всъщност ще се договорят. Ние няма да чуем пред тези камери, че те ще се договорят да пуснат Северна Македония максимално бързо и да отстъпят от нашата национална кауза там. Защото не могат да го кажат, но всички знаем, че това е една от причините да се състави това правителство".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети