Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шкварек: Санкциите от САЩ са опит за външно управление на страната ни

Политика

Шкварек: Санкциите от САЩ са опит за външно управление на страната ни

Шкварек: Санкциите от САЩ са опит за външно управление на страната ни - Tribune.bg
Снимка:

Санкциите по „Магнитски“ са главно свързани със съдбата на балканския лагер в лицето на ГЕРБ, БСП, ДПС, смята социологът Първан Симеонов

„По-интересни са политическите последици от санкциите по „Магнитски“, главно свързани със съдбата на балканския лагер в лицето на ГЕРБ, БСП, ДПС“, коментира пред Нова телевизия социологът Първан Симеонов.

„Заложени са и геополитически интереси. Това е санкция от друго правителство, която трябва да получи верификация от нашата съдебна система. Политическите последици са свързани със съдбата на единия лагер – ГЕРБ и БСП и преди това ДПС. Бенефициент от това могат да бъдат „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Не смятам, че може да се случи голямо пренареждане от това“, смята Симеонов.

„България постоянно е в предизборна кампания. Също вярно е, че Борисов е в центъра. Според мен той е човекът който практически трябва да прави крачки назад. Това е обществената ситуация. Това е фигура, която най-ярко се олицетворява с предишното управление на страната. ПП и ДБ много говорят на западните партньори“, подчерта социологът.

Посланието на САЩ, налагайки санкциите, е: „Слагайте си тези хора в парламента, но не ни ги водете вкъщи“, смята Даниел Смилов.

„Според мен не сме загубили суверенитет, напротив връща се. Тази голяма корупция, която съществува отнема суверенитета и прави държавата ни слаба“, категоричен е политологът.

„Последиците трябва да вървят в две посоки“, каза още той – наказателно правната, където прокуратурата трябва да си свърши работата, и политическата линия за поемане на отговорност. „Когато има такава афера в хазартния бизнес за 700 млн. лв., които са изчезнали от хазната, това означава, че политическата отговорност стига до върха“, допълни Смилов.

„В този списък има и други хора, които не са изрично упоменати, но фигурират имплицитно“, каза още той, като визира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „В предния транж от санкциите почти фигурираше като човек, на когото Божков е давал подкуп“, посочи той.

„Това е структурен проблем. Тези афери не са разследвани както трябва. Въпросът защо Борисов не е споменат е интересен. България не е автокрация, не е пропаднала държава. Тя е страна, която сама може да се справи с такава ситуация – чрез избори, чрез промени в самите партии. Ако нищо не стане ще продължим да циклим в този кръг – невъзможност да се състави устойчиво правителство“, каза още Смилов.

Политическият анализатор Кристиян Шкварек обаче е на противоположно мнение – санкциите от САЩ са опит за външно управление на страната ни.  „Има един елемент, който никой не споменава и това е таймингът – всеки път, когато този списък се изкара по този начин, ние сме в предизборна обстановка. Когато се случва всеки път преди избори, това ни тласка към хипотезата, че става въпрос за външно политическо управление на България“, каза той и допусна, че при следващи избори, ще има трети пакет от санкции по „Магнитски“.

Посолството на Америка в България са монополизирани от демократичната градска общност, смята Шкварек.

Според Арман Бабикян по закона „Магнитски“ не се очакват доказателства.

„Не ни вярват и то точно на тези органи, от които се очаква да свършат работа. България е чудовищно корумпирана. Ние се съсредоточаваме върху парите. По отношение на Горанов има манипулирано законодателство. Правният му отдел е работил по това законодателство, после е прегледано с останалите министри. След това влиза в Народно събрание. Това показва цялата система. Борисов е посочен на практика, манипулиране на законодателство не става с един човек“, добави Бабикян.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети