Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шотев от ПП-ДБ вече не е депутат. Ще става зам.-министър на икономиката

Политика

Шотев от ПП-ДБ вече не е депутат. Ще става зам.-министър на икономиката

Шотев от ПП-ДБ вече не е депутат. Ще става зам.-министър на икономиката - Tribune.bg
Снимка:

И той като Терзиев е син на бивш висш кадър на ДС

На длъжността заместник-министър на икономиката и индустрията е назначен Ивайло Шотев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Шотев е бил избиран за народен представител в 47-то, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Притежава дългогодишен управленски опит в частния сектор, във фармацевтичната индустрия и търговията. По образование е икономист. Защитил е бакалавърска степен в Университетския колеж в Лондон (UCL), специалност Бизнес и Икономика. Магистърската степен е придобил в МГИМО, специалност Икономика и Политика.

По свое желание поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството напуска Ивайло Стайков. 

Вече бившият депутат от ПП-ДБ подаде вчера заявлението си за оставка  и днес тя беше гласувана в пленарната зала. 141 гласа „за“  получи от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП и 3 гласа от ИТН. „Против“ бяха депутатите от "Възраждане" и няколко „против“ и „въздържал се“ от БСП и ИТН.

По време на дебата преди гласуването зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев обяви от  трибуната  на НС Шотев като един от достойните хора в ПП-ДБ, който трябва да бъде депутат. С това той мотивира отрицателния вот на парламентарната си група.

Ивайло Шотев е депутат от групата на ПП от 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. В този парламент той е член на две комисии - по бюджет и финанси и за контрол над службите за сигурност.

Припомяме, че преди време беше разпространена информация за бащата на Шотев. Той е бил ключова фигура в някогашния отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС), който е разработвал американската легация и резидентурата на ЦРУ там през първата половина и средата на 80-те години на миналия век. Според кадровото досие в архива на Комисията по досиетата, Валентин Илиев Шотев започва кариерата си в структурите на ДС на 21.10.1983 г. като разузнавач в отдел 01 на Второ главно управление (ВГУ-ДС), след като в периода 1979-1983 г. завършва  I-ви факултет ("Държавна сигурност") на ВСШ "Г. Димитров" в Симеоново.

Това е поредният интригуващ кадър, лансиран от ПП-ДБ, предвид връзките му с ДС и заявките от страна на коалицията за изчистване на хората на бившия комунистически режим от управлението на страната.

Очаква се на мястото му в парламента да влезе Васил Тодев от "Демократична България". Така в парламентарната група на ПП-ДБ тежестта на ДБ се увеличава. След като Тодев се закълне депутатите на ДБ ще станат 26, а ПП ще има 37 представители.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети