Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симеон Дянков: Време е за широка коалиция, но с ГЕРБ

Политика

Симеон Дянков: Време е за широка коалиция, но с ГЕРБ

Снимка:

Поуката за избирателите е да не дават бъдещето на България на хора без образование и политически опит

Нулеви са шансовете за редовен кабинет. Върви се към трети парламентарни избори тази година, заяви пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Лошо е, защото се харчат пари за избори, но е хубаво, защото се вадят поуки. За избирателите е да не дават бъдещето на България на хора, които нито имат образование, нито имат политически опит. За партиите – че да се правят предварително разделителни линии не е добре“, посочи Дянков.

Той посочи, че ГЕРБ могат да помогнат с експерти в регионалната политика, защото „служебното правителство не се справя с тези неща“ и големите инфраструктурни проекти отсъстват в предложената актуализация на бюджета, но самите те се нуждаят от нови лица в сфера като финансите.

Според Симеон Дянков именно развитието на регионите, заедно с икономиката и съдебната реформа може да бъде част от стълбовете, върху които да се гради една коалиция.

Подобрен, но не и достатъчно добър е и Планът за възстановяване и устойчивост и една от причините за това е липсата на ясна политическа подкрепа зад него, смята бившият министър.

„Говорил съм неформално с приятели и бивши колеги от различни политически партии – ГЕРБ и „Да, България“. Това ги призовавам – време е за широка коалиция!“, подчерта Дянков.

По думите му една от причините да има такава коалиция е че с актуализацията на пенсиите разходите догодина ще скочат с милиарди.

„Никой не иска да вдига данъците (…) ще се наложи увеличение или на социалните осигуровки, или на данъците“, обясни Дянков. По думите му за пенсионерите трябва да има грижа, но без популизъм и социалната политика е сред слабостите на служебното правителство.

Той призна, че като финансов министър е допуснал грешки – твърде бързите промени в данъчната политика, прехвърлянето на милионите от частните фондове към солидарния фонд и коментарите за „синодалните старчета“ в БАН по време на протестите на академията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още