Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симидчиев: Здравното министерство остава за "Демократична България"

Политика

Симидчиев: Здравното министерство остава за "Демократична България"

Симидчиев: Здравното министерство остава за Демократична България - Tribune.bg
Снимка:

Политическа промяна в здравното министерство/МЗ/ няма да има след ротацията, доколкото чувам, то ще остане в обсега на „Демократична България“, коментира депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" д-р Александър Симидчиев по БНТ. Сегашният министър Христо Хинков първи обяви, че няма да е шеф на МЗ след ротацията.

В коментар за забавените ТЕЛК решения депутатът от ДБ обясни, че причината е в дадената възможност за преосвидетелстване с включване на много повече диагнози и опцията за преоценка. 

По думите му при новата организация на дейността на ТЕЛК не е възможно да се получи решение с пожизнен срок, ако то е издадено на базата на повече от една диагноза, тъй като се допуска, че е възможно да има динамика в хода на някои от тези заболявания и това да повлияе на общата оценка.

„Обикновено след промени системата се отпушва след около 6-8 месеца. Промените бяха направени с постановление на Министерски съвет. Това, което можеше да се направи по-добре, е да има обратна връзка от трудово-експертните лекарски комисии“, отбеляза д-р Симидчиев и допълни, че слабости е имало и в информационната кампания.

Според него недостигът на лекари за работа в ТЕЛК се дължи на административния характер на тази дейност и с това, че голяма част от комисиите са попълнени с лекари в пенсионна възраст.

„Доверието в системата е много силно разклатено, не заради конкретно един случай“, отбеляза д-р Симидчиев относно случая „Даная“ и уточни, че всяка от страните, които са били изслушани в здравната комисия, е имала своите аргументи. Симидчиев припомни, че и в момента текат проверки в спешната болница. 

По казуса „Лозенец“ Симидчиев отбеляза, че в болницата има напрежение от години, а досега направените проверки са установили дребни нарушения. той подчерта, че причина за непрекъснатите скандали в лечебното заведение са провокирани от междуличностни конфликти, но не изключи възможността да външна намеса.

„Ако „Лозенец“ фалира, е възможно да се направи някакво преструктуриране, което да открие пътя към застрояването на този добър и голям парк, затова е важно кой е директорът на болницата“, смята д-р Симидчиев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Симидчиев, МЗ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети