Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симона Велева: Очаквам до края на следващата седмица да имаме действащ парламент

Политика

Симона Велева: Очаквам до края на следващата седмица да имаме действащ парламент

Симона Велева: Очаквам до края на следващата седмица да имаме действащ парламент - Tribune.bg
Снимка:

ВНС не може да бъде свиквано без правителство, посочи докторът по конституционно право

„Най-вероятно в следващия брой на Държавен вестник ще бъдат публикувани имената на новите народни представители в бъдещия парламент. От там насетне по Конституция президентът ще свика Народното събрание в едномесечен срок от деня на изборите, тоест до края на следваща седмица мисля, че ще имаме действащ парламент“, посочи пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право. Тя припомни, че след предишния парламентарен вот президентът е дал на партиите три седмици да се договорят извън официалните консултации, но сегашната ситуация е по-различна.

„Намираме се в здравна криза и е важно да се направи всичко възможно най-бързо - един добър и енергичен опит за сформираме на правителство - съобразено с вота на избирателите", коментира Велева. Тя смята, че президентът няма да протака процедурата по свикването на Народно събрание

„От там насетне той връчва мандата на кандидата за министър-председател на най-голямата по численост парламентарна група – тоест на ГЕРБ. Срокът е една седмица и при трите поредни връчвания. Предполагам, че третият мандат най-вероятно ще се връчи на БСП", изтъкна Велева.

„Основната задача в момента на Народното събрание е излъчването на правителство, даването на подкрепа на правителство. Няма време в момента за други процедури", подчерта Симона Велева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп