Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симов: БСП придава разум в коалицията, Асен Василев не беше прав за „Газпром“

Политика

Симов: БСП придава разум в коалицията, Асен Василев не беше прав за „Газпром“

Симов: БСП придава разум в коалицията, Асен Василев не беше прав за Газпром - Tribune.bg
Снимка:

България трябва да удвои усилията за освобождаването на моряците ни в Мариупол

Присъствието на БСП в тази коалиция придава здрав разум, последователност и стабилност. Виждам и в левите среди - има хора, които казват: "Напускайте веднага това правителство". Искам да кажа какво ще стане, ако ние напуснем това правителство в такава ситуация, без да е прекрачена някоя от нашите червени линии. Ние ще напуснем, но това съвсем не означава, че предсрочни избори ще чукат на вратата, тъй като кандидати за власт винаги ще се намерят, дори и в рамките на този парламент. Това заяви депутатът от БСП Александър Симон в интервю за Dir.bg

Той е категоричен, че по никакъв начин БСП не е злоупотребила с присъствието си във властта и смята, че БСП е  факторът за национални отговорни решения.

„Аз виждам какъв е медийният наратив за това - той е, че Корнелия Нинова коли и беси, че БСП извива ръце, тропа по масата, поставя условия и всички се съобразяват с нас. Защото БСП не е партия, която тропа по масата или извива ръце. Ние поставяме принципни позиции и се опитваме да убедим партньорите си. Защото така се прави. Сега имаме четири различни партии и основните решения се взимат по пътя на диалога, дори и когато са диаметрални вижданията ни по един или друг казус. И парадоксално, но смятам, че това не е слабостта на коалицията, а напротив - това е нейната сила“, заяви Симов.

Запитан дали е вярно, че има решение на правителството за спирането на достъпа до много руски сайтове, както обясняват мобилните оператори - до края на войната?

„С цялото си сърце и душа не приемам това решение. Защото смятам, че в България, не знам дали да го нарека посегателство върху медийната среда, но тя е тежко изкривена. Тежко изкривена, тъй като ни се представя една единствена гледна точка, изцяло превзета от украинската пропаганда. Като казвам украинска пропаганда, не го разбирайте в негативния смисъл.Що се отнася до решение на правителството - няма такова. Аз не знам да има такова нареждане. Смятам, че това е някаква тъпа самоинициатива, защото това опасно много прилича на "културата на заличаването".

Александър Симов е категоричен, че осем  години Европа си  е затваряла очите пред тези безумства, които ставаха в Донбас.

„Осем години Европа си затваряше очите пред добре отглеждания нацизъм в Украйна. В Украйна имаше власт, която добре използваше нацистите да вършат нейната мръсна работа срещу собственото им население. Премълчаването на това престъпление доведе до всички останали проблеми. И сега ми казват, че не трябва да говорим по тази тема. Сега ми казват, че като тръгнеш да говориш за предисторията на конфликта, ти едва ли не, заемаш руската позиция. Не, бе, не заемаме руската позиция, искаме да има някаква реална справедливост, искаме да се види този твърде многоизмерен конфликт, за да го опростим между конфликт между лошите и добрите“, допълни той.

По думите му не е работа  на украинското посолство да ни казва кои улици да преименуваме.

„Не е работа на украинското посолство да определя как България ще си ги кръщава. Извинявайте, нали видяхме големи морални възмущения срещу Елеонора Митрофанова, че си е позволила да изкаже лично мнение. Не виждам същото срещу украинското посолство“.

На въпрос дали държавата ни прави достатъчно  за българските моряци в Мариупол или наистина е с вързани ръце?

„България трябва да удвои усилията си за тяхното освобождаване. Ако Украйна е наш партньор, ако ние сме готови да направим всичко за Украйна, както твърдят много от политическите играчи днес, значи би трябвало също и Украйна да покаже някакво отношение към нас. Смятам, че това е нормално. Аз се надявам до петък, когато премиерът ще дойде на блицконтрола в парламента и когато тази тема няма как да не бъде поставена, да има много повече яснота за съдбата на моряците“.

Александър Симов подчерта, че  първоначалната реакция на Асен Василев да каже "няма да преговаряме с "Газпром", не е била  беше правилна.

„ В такава ситуация, ако мислиш за интересите на народа си, трябва да отидеш да преговаряш с тях. Според мен, рано или късно, и двете страни ще приемат реалността. Както Русия ще приеме факта, че европейските страни ще се опъват до последно, така и ЕС ще приеме новите условия на Русия, тъй като аз не виждам откъде другаде ЕС ще успее да се сдобие с необходимите количества газ за индустрията си. Защото можем да ритаме срещу политически действия, можем да сме в морална позиция за какво ли не, но има един незаменим факт - ние нямаме газ, а руснаците го имат. Той е страшно необходим за европейската индустрия и руснаците могат да ни го продадат, така че надявам се, реалността, рано или късно, да настигне всички останали“, каза още той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети