Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Синдикалист в БДЖ: Гергана Алексова е назначение под диктовката на Събев

Политика

Синдикалист в БДЖ: Гергана Алексова е назначение под диктовката на Събев

Синдикалист в БДЖ: Гергана Алексова е назначение под диктовката на Събев - Tribune.bg
Снимка:

Николай Събев не допринесе за доброто развитие на БДЖ, заяви Петър Бунев

„Не очаквах, че ще има такива сътресения. Това са дразнещи неща за хората”, коментира пред БНР Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ.

Според него разкриването на трета - допълнителна бройка - за заместник-директор е било продиктувано от политически натиск – „да си назначим наш човек”, което се случвало постоянно в държавните компании. По правилника за управление НКЖИ има само двама заместник-генерални директори, но през пролетта на 2022 г. Гергана Алексова става трети. Тя заема поста и.д. зам.-генерален директор с ресор „Администрация и международна дейност”.

„Ние работим в среда, в която ти се нарежда.Тази трета бройка е била открита от Николай Събев /бивш министър на транспорта/, който дори не благоволи да дойде на предаването на властта”, уточни синдикалистът. По думите му вече бившият транспортен министър не е допринесъл „за доброто развитие на железницата”.

„Когато той за 6 месеца уволни шетима председатели на Съвета на директора на БДЖ и трима изпълнителни. Имаше хора, които работиха 2 седмици. Убеден съм, че това назначение беше под негова диктовка”.

„Човек трябва да си дава сметка, че когато влиза с едни на власт, трябва и да си ходи с тези, които си тръгват. Защото така си влязъл”, смята Бунев.

Освободената Гергана Алексова от поста заместник-директор на Национална компания железопътна инфраструктура – НКЖИ е поискала проверка на обществените поръчки. „Проверките в НКЖИ не са спирали, не е проблем, Събев беше назначил много проверки, всякакви одити и проверки, имал е време за тези седем месеца да извади някои неща”. Преди дни генералният директор Златин Крумов обяви на извънреден брифинг, че по вина на Алексова НКЖИ е останала за определен период от време без горива, без застраховка трудова злополука на служителите и без хигиенизиране на жп гарите.

Петър Бунев заяви, че не знае каква е причината, но хората наистина са ходели с тубите да си зареждат машините, за да могат да работят. „Но дали г-жа Алексова е виновна, нямам информация”, каза още Бунев. „Най-важно в момента е защо от 15 нови локомотива „Сименс” 8 вече не се движат”, настоя синдикалистът.

По думите му компанията изпитва трудност с локомотивите.

„Ние сме с минус 20 локомотива. Пътниците се увеличават, а ние не можем да предложим услуга. Влаковете са Бургас са с по 900, по 800 човека, а ние нямаме вагони”.

„Най-лесно е БДЖ да го изкараш на печалба. Няма нищо по-лесно от това”, обобщи Петър Бунев. Той призова да се снижи политическият разговор, защото есента ще бъде доста тежка, а инфлацията отдавна е изяла увеличенията.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети