Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Сините“ в Чирпан си харесват бул. „Георги Димитров“

Политика

„Сините“ в Чирпан си харесват бул. „Георги Димитров“

Сините в Чирпан си харесват бул. Георги Димитров - Tribune.bg
Снимка:

Гласуваха против преименуването му

Предложението на ДПС – Чирпан, за преименуване на централния булевард „Георги Димитров“ на известния художник Никола Манев не беше прието на сесията на Общинския съвет на 31 януари. От общо 21 местни съветници със „за“ гласуваха петима представители на ГЕРБ и всички четирима от ДПС, съобщава сайтът „Старозагорски новини“.

Техните групи де факто са и вносители на едно и също предложение в две отделни поредни сесии. С вота си останалите 12 съветници: 7 от БСП, 1 независим и 4-ма представители от различни десни формации, сред които и ДСБ, съхраниха досегашното име на чирпанския булевард, кръстен на комунистическия вожд Георги Димитров. По предложение на независимия съветник е гласувана 7-членна комисия от 5-ма старейшини и 2-ма представители на общинската администрация, която в срок от три месеца трябва да изготви правилник за символите и знаците в общината, в това число и преименуването на улици. Тоест отново е в ход поредният административно-процесуален ход на отлагане на предложението името на булеварда да бъде сменено.

По време на сесията бюджетът на общината също не е бил приет. „За“ са гласували само от БСП, а останалите 14 съветници са били против. Така местната власт ще продължи да работи с 1/12 от бюджета за 2018 г. за всеки месец. Според юристи това автоматично води до отпадане на капиталовата програма на общината, тоест заложените в бюджет 2019 г. ремонти на улици, училища и т.н. Под въпрос е и планираното в него 10% увеличение на заплатите на служителите в общинската администрация. Делегираните дейности обаче ще се изпълняват на 100%.

Общинските съветници на Чирпан не са приели и изменението в Наредбата за местните данъци и такси, съобразно последните законодателни промени за увеличението на данъка за старите автомобили.

Б.Р. Червено-синьо съглашателство – що е то?

За червена община като Чирпан с кмет социалист и най-голяма квота на общински съветници е съвсем логично централният булевард да запази името на вожда на комунистите в България – Георги Димитров.

Не е логично обаче старейшини от десни формации, сред които и представител на основаната от Иван Костов партия – ДСБ, да гласуват в съглашателство с БСП. Най-малкото, защото през 1945 г. Георги Димитров заповядва от Москва на обвинителите на т.нар. „Народен съд“: „Никой не трябва да бъде оправдан! И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да изиграят каквато и да роля“. След което следват стотиците издадени смъртни присъди на министри, български офицери, интелектуалци, журналисти и т.н.

Още по-нелогично бе това да се случи в навечерието на 1 февруари, когато цялата демократична общност се прекланя пред паметта на жертвите на комунизма и т.нар. „Народен съд“. А на следващия ден представители на техните партии кичеха с цветя мемориали на избитите от режима!?

В случая актуален е въпросът за цената на съглашателството, въпреки че той не касае само Чирпан. Вече стана известно, че в политическата си риторика за предстоящите избори БСП и сините партии не се различават съществено. Тоест всички са срещу ГЕРБ и искат власт.

Но да гласуваш против преименуването на бул. „Георги Димитров“ в навечерието на паметния ден за жертвите на комунизма!? Това или е патологична амнезия, или неистова жажда за власт!!!

Автор: Йовка НИКОЛОВА

Източник: Старозагорски новини


Последвайте ни в Google News

 

Етикети десни

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати