Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандал между ДПС и Асен Василев заради „Магнитски“

Политика

Скандал между ДПС и Асен Василев заради „Магнитски“

Скандал между ДПС и Асен Василев заради Магнитски - Tribune.bg
Снимка:

Карадайъ да определи правителството като: „Съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната“

Вицепремиерът Асен Василев влезе в сериозен спор с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Причината - думите на Василев, който заяви, че служебното правителство е трябвало да реагира спешно на „Магнитски" и затова е създало българския черен списък.

В същото време стана ясно решение на ВАС от четвъртък, според което българският списък „Мангнитски“ не е трябвало да бъде изобщо създаван, защото американският „глобален закон „Магнитски“ няма действие на българска територия.

От своя страна Карадайъ да определи правителството като „Съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната", които призовавали от трибуната на НС да не се спазват законите.

„Лъжата трябва да се изобличава по всяко време, особено когато вицепремиер нарушава закона. Само да ви кажа за какво иде реч - няма международен списък, има една административна санкция, която действа на територията на САЩ. Няма български закон, който да прилага тази санкция у нас", каза лидерът на ДПС, цитирайки решението на съда от вчера.

По думите му това доказва, че правителството нарушава закона с това, че Пеевски е включен в българския списък.

Той се обърна към председателя на парламента Никола Минчев с предложение за почивка, за да може управляващите да се запознаят с отговор на бившия служебен премиер Стефан Янев по темата „Магнитски“.

Според Карадайъ в него се казва, че няма законово основание Пеевски да бъде включван в каквито и да било списъци.

„Важно е да чуем повече отговори, а по-малко лъжи. Клели сме се да спазваме Конституцията и законите на страната. Приложима национална законова уредба няма, отговаря служебният министър Стефан Янев на мое питане под номер 441 от 4 юни за закона "Магнитски", по който Делян Пеевски е оневинен. Заприличваме на Цар-Кировата държава, а сме парламентарна република", каза още Карадайъ.

Самият Делян Пеевски не взе думата, а реагира от място. 

Василев допълни, че в този законопроект ще се регламентира прилагането на всички видове външни санкции, а не само на тези, наложени от САЩ по глобалния закон „Магнитски“.

Целта е защита на българската икономика и на българската банкова система. „Очаквам в рамките на седмици законопроектът да влезе тук и очаквам доста активни дебати от част от политическите сили“, заяви Василев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати