Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандал в парламента заради създаването на доброволни формирования към МВР

Политика

Скандал в парламента заради създаването на доброволни формирования към МВР

Скандал в парламента заради създаването на доброволни формирования към МВР - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ оттегли подкрепата си за предложението

Предложението на ВМРО за създаване на доброволни отряди поляризира депутатите в пленарна зала. Въвеждането на доброволните отряди беше поставено, като условие, за да останат ВМРО в управляващата коалиция след напрежението с арести на кадри на “патриотите".

„Главната цел на промените в този закон е да осигури ред в населените места, да подпомагаме МВР“, аргументира се депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. Според него вече има изградена законова основа доброволци да помагат на полицията за справяне с битовата престъпност, което е стъпка към осигуряване на нужното спокойствие на българските граждани.

За да обори протестите на депутати от ДПС, че тези отряди ще действат активно по време на избори, Маноил Манев от ГЕРБ изтъкна, че се е подписал под законопроекта само след като е записано, че доброволците се записват в списък към общината и само от този списък се включват хора в доброволческите групи.

Предвидили сме в закона всичко да става под контрола на МВР. Тези доброволци няма да работят самостоятелно, едва в рамките на операция на някое ОДМВР може да им бъдат дадени правомощия, които ще бъдат описани в закона”, коментира Манев.

Притесненията на депутатите от ДПС са, че за втори път управляващата коалиция се опитва да прокара съществуването на такива отряди. Рамадан Аталай напомни, че първият опит е бил с ангажирането на доброволчески формирования към общините и е бил отхвърлен. Той настоя ГЕРБ да оттегли промените в закона за МВР. 

„Обръщам се към г-н министъра. От името на ДПС искам половин час почивка, за да може да направите така, че събирайки председателите на парламентарните групи, да им обясните, че на вас не са ви необходими онези сили, които ще ви дърпат за крака нанадолу“, подчерта в изказването си от трибуната Рамадан Аталай.

В резултат партия ГЕРБ оттегли подкрепата си за предложението за създаване на доброволческите формирования. Така с 26 гласа "за", 28 - против и 64 - "въздържали се"  предложението не бе прието на второ четене на законопроекта за промени в Закона за МВР.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати