Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандали в БСП за евроизборите – Деница Златева водач, Пирински и Неков аут от листата

Политика

Скандали в БСП за евроизборите – Деница Златева водач, Пирински и Неков аут от листата

Скандали в БСП за евроизборите – Деница Златева водач, Пирински и Неков аут от листата - Tribune.bg
Снимка:

Станишев щял да бъде унижен с втора позиция, Симов искал третото място

Тежки драми текат на „Позитано” 20 заради подредбата на претендентите от БСП за депутати в следващия Европейски парламент. Драмата ще продължи и на днешния пленум. Най-неочаквано за водач ще бъде предложена любимката на Корнелия Нинова – Деница Златева, съобщава Faktor.bg, като се позовава на свои източници. Златева била фаворит за външен министър в евентуално правителство на БСП. Любимката на Нинова била недолюбвана от целия соцелит, иронично другарите я наричат „кариеристката”.

Втори в листата вероятно ще бъде лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Въпреки заканите, Корнелия Нинова не събра кураж да го изхвърли, осъзнавайки, че ще си отвори тежък вътрешен фронт. Все още обаче второто място за бившия червен премиер било дискусионно. Новото ръководство на БСП трябвало да се задоволи само с опцията да го унижи като втори.

За трета писта се готви напористият депутат Александър Симов. На предишните евроизбори той не успя да се класира, но сега се опитва да си гарантира избираемо място.

Четвърти в листата гласят Петър Корумбашев, а надеждите са, че този път БСП ще успеят да вземат и пето място. За тази компромисна позиция ще се бори бившият икономически министър Драгомир Стойнев.

Към този момент от листата категорично били аут ветеранът на левицата Георги Пирински и уж случайно попадналият чрез преференции Момчил Неков. Пирински е недолюбван от Нинова, преди няколко месеца той оглави и бунта на левите, които се обявиха, че партията се ръководи еднолично, а гласът на колективния орган не се зачита.

До средата на март, когато листите трябва да бъдат окончателно обявени, все пак са възможни изненади. Кирил Добрев също искал да пробута свой млад кадър, а главната цел на Нинова била дори и Станишев да остане в листата, да бъде заобиколен от нейни хора.

Бъдещите евродепутати на БСП ще отстояват позиции против Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията на ООН. Това било записано в последния момент в платформата на партията за евроизборите, която червеният пленум трябва да приеме днес, съобщи 24 часа.

В първоначалния проект, обсъден от предизборния щаб в понеделник, за Истанбулската конвенция нямало нито дума. Това било разтълкувано от социалисти като знак, че президентът на ПЕС Сергей Станишев влиза в евролистата, защото именно конвенцията стана причина за тежкия разрив между него и соцлидерката. След заседанието на Изпълнителното бюро късно в четвъртък обаче в платформата е вкаран изцяло нов раздел. От „Позитано“ 20 разкриват, че Нинова не иска президента на ПЕС в евролистата, но номинациите ще се правят от структурите по места и ще започнат след конгреса. Окончателната дума кой ще влезе в евролистата обаче ще има Националният съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

А Деница печели, чисто, умно, младо... Успех и Късмет, макар, че все тая ни е вече, апатия у обществото
13.01.2019 10:59 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати