Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандали в комисията „Джемкорп” - Росен Христов заяви, че е необичайно държавата да сключва договор с частна компания

Политика

Скандали в комисията „Джемкорп” - Росен Христов заяви, че е необичайно държавата да сключва договор с частна компания

Скандали в комисията Джемкорп - Росен Христов заяви, че е необичайно държавата да сключва договор с частна компания - Tribune.bg

Комисията ще изслуша на следващото заседание Петков, Николов и Бориславова

Служебният министър на енергетиката беше изслушан в Комисията „Джемкорп” . „Лошо управление е да подпишеш договор от името на държавата. Това, че такъв меморандум е подписан, има протокол за прекратяване и няма отговор на това писмо и е трябвало да се информира юридическия отдел и министъра. Меморандумът остава действащ, защото няма отказ”, каза Росен Христов.

Според него е доста необичайно държавата да сключва договор с частна компания. По думите на Христов няма практика да се подписа такъв тип сътрудничества между държавата и частни компании в сферата на енергетиката. Министерството подписва подобни меморандуми със съответното министерство, уточни той.

Теменужка Петкова заяви, че меморандумът е сключен в нарушение – „Министерството на енергетиката не е знаело. Всичко е минавало през министерството на икономиката”, каза тя. 

Венко Сабрутев от ПП, които на няколко пъти опита да саботира комисията, попита министър Христов дали се е получила информация в енергийното министерство, че „Джемкорп” нямат претенции и има ли щети за държавата.

В отговора си министъра каза, че писмото първо е било подписано и после входирано. На въпрос откъде се появява „Джемкорп” и каква е тяхната екпертиза министърът отговори, че няма налична информация.

„Относно доставките на газ - разговори за тях се водят много преди кризата с Украйна и напрежението с Русия. България се задоволява напълно от „Газпром” и не е имало нужда от алтернативи. Но дори да предложим, че е имало нужда от алтернативен източник, има по-големи”.

„На 23 март се подписва мемарандума. На 23 април идва докладът от ДАНС. На 27 юли е изпратено писмо с искане за прекратяване с двустранно съгласие. От тогава аз като министър не бях информиран, че този меморандум съществува. В момента събираме дисциплинарна комисия срещу двама служители. Юристите на знаят за такъв договор, а са го научили от новините. И изпратихме искане за едностранно прекратяване. Договорът е бил скрит и никой не е действал по него. Дали нарочно или поради небрежност - това ще го установи дисциплинарната комисия”, обясни Росен Христов. 

Коментари от страна на депутатът и член на комисията Венко Сабрутев от ПП принуждаваха на няколко пъти председателят Десислава Трифонова да му прави забележка, че прекалява.  Тя го попита дали прави опит да саботира комисията и го помоли да вземе успокоителни, ако изпада в криза от темата.

Росен Христов си тръгна от комисията – нещо, което предизвика скандал в комисията. Депутатите го попитаха кое е по-важно от това да бъде изслушан в парламентарната комисия. 

Временната комисия за установяване на всички факти свързани със сключването на договора с „Джемкорп” (Gemcorp) за 1 млрд. долара ще изслуша на следващото си заседание бившия премиер Кирил Петков, бившия енергиен министър Алекснадър Николов, бившия финансов министър Асен Василев и началника на кабинета “Петков” Лена Бориславова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати