Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скопие: Контактите и срещите с България водят към сближаване на позициите

Политика

Скопие: Контактите и срещите с България водят към сближаване на позициите

Скопие: Контактите и срещите с България водят към сближаване на позициите - Tribune.bg
Снимка:

Благодарни сме, че Германия, като председател на ЕС, показва засилен ангажимент за изпълнение на общата цел: провеждането на първата междуправителствена конференция за започване на преговори със Северна Македония. Това е важен сигнал за целия регион и за доверието в ЕС, което е в интерес на всички. Такава е днешната позиция на правителството на РС Македония, публикувана след срещата вчера в Берлин на заместник министър-председателя, отговарящ за европейските въпроси, Никола Димитров, и външния министър Буяр Османи с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева.

Срещата беше по покана на германския външен министър Хайко Маас и германския държавен министър за Европа Михаел Рот като представители на страната, която понастоящем е председател на ЕС.

Правителството подчертава, че честите контакти и срещи на високо ниво са насочени към по-голямо разбирателство със съседна България и добавя, че тези комуникации водят и до изграждане на доверие и сближаване на позициите.

„Зачитаме и сме ангажирани с Договора от 2017 г., който предлага рамка и инструменти за управление на двустранните въпроси“, подчертава правителството и добавя, че вярва, че историческите въпроси, които са част от общата история, могат да бъдат разрешени чрез Комисията по исторически и образователни въпроси, и че решенията ще укрепят приятелството и сътрудничеството между двете страни.

„Убедени сме, че нашите три цели: грижата за националния интерес и правото на самоопределение на македонския народ; европейското ни бъдеще и отварянето на преговорите за присъединяване с първата междуправителствена конференция през декември; добросъседските отношения, основани на взаимно разбирателство и уважение – не само че не са противоположни една на друга, но са и напълно съвместими“, подчертава правителството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

БГ Вервайте си! Тези лъжи ,натрапвани десетилетия, все някога трябва да им се сложи край!
03.11.2020 18:13 / Отговор
Анастас #

Мачкаме:
Югославските Говеда
Югославските Манипулации
Югославските Порусначени Тъпунгери

((заповедно)
03.11.2020 20:34 / Отговор
Инод Не, не трябва, а и след вчерашните във Виена техни сънародници -убици ....... дано България да се отегли от тях! И непрекъснатите подигравки за българския език от тяхна страна ....... и нарушения който правят.... защо да ги подкрепяме тея??!’
03.11.2020 22:15 / Отговор
Гоце Те не са готови на никакъв компромис,но имат претенции,като да са направили такъв!Подло и недостойно!
03.11.2020 22:40 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати