Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скопие ни нарече „мизерници“: Недопустимо, непремерено, обидно

Политика

Скопие ни нарече „мизерници“: Недопустимо, непремерено, обидно

Скопие ни нарече мизерници: Недопустимо, непремерено, обидно - Tribune.bg
Снимка:

Родни полиитици излязоха с реакция след грубите думи на вицепремиера и дясна ръка на премиера Християн Мицкоски в РСМ. Той нарече българите нецивилизовани и мизерни.

„Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени“, коментира още вицепремиерът на РСМ.

Нова провокация от Скопие: Очевидно домакинът не е цивилизован. Нямаме обща история с България - (ВИДЕО)

След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава. Това се казва в позиция на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на фракцията му.

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ! И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение!

Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в европейското семейство", пише още Пеевски. 

„Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС“. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да извика македонския посланик в София за обяснение, защото подобен изказ обижда не само общата ни история, заяви Иванов и допълни: „Мога да го кажа и като историк, че всяко едно твърдение за липса на обща история е фалшификация."

„Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски блестящо доказа защо Република Северна Македония няма място в Европейския съюз“, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Подобен тип реторика и държава, в която нейни политици си позволяват да говорят така, няма място в ЕС и няма да влязат“, категоричен е Йорданов. Той обвини ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ в национално предателство за вдигнато ветото пред РС Македония.

По отношение на твърдения, че двете държави нямат обща история, Йорданов отговори: „Аз съм историк и мога да ви кажа – то няма обща история, поради една проста причина, че това е българска история. Те са част от българската история. И тук мога да се съглася, имат нещо като история от 1944 – 1945 година, когато ги създават по коминтерновска линия. Имат история като територия, като народ - няма, защото са част от българската история, без да говорим, че езикът им е диалект. Всичко, което е исторически факт, е просто исторически факт и точка по въпроса“.

Депутатът от ИТН коментира, че реакцията на България трябва да бъде такава, каквато изрази самият той.

„Надявам се, държавните ни ръководители, които са в шизофреничната ситуация, че преди това гласуваха вдигане на ветото, този път да се сетят, че са българи и да защитят държавата. Просто това е недопустимо, което правят. Недопустимо е! Още повече, че те правят проблем от нещо, което не е проблем. Посещението при президента Радев на тази дама, която се води президент на територията, наречена Северна Македония, е неофициално“, каза още Йорданов във връзка със срещата на 13 септември между Силяновска и Румен Радев и посочи, че при неофициално посещение няма нужда да се слагат знамена.

„Европа трябва да излезе с реакция“, коментира в парламентарните кулоари съпредседателят на ПП Асен Василев във връзка със скандала.

„Знаете колко ни плюха за това споразумение - споразумението за добросъседство бе сключено по времето на кабинета "Петков", но това вече не е проблем между България и Македония, а между Македония и Европа и българските интереси се защитават и от Европа. Македонците трябва да разберат, че ако искат да влязат в ЕС, има споразумения, които трябва да изпълняват", подчерта депутатът.

Думите на македонския вицепремиер той определи като "обидни и непремерени". И отново подчерта, че македонските управляващи трябва да спазват писмените споразумения. Всякакви емоционални изблици няма да помогнат, смята Василев. Според него реакцията на България трябва да е в тази посока и да им напомни за споразуменията. И трябва да дойде от външното ни министерство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети