Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скопие пред ПАСЕ: Никой не може да ни диктува каква е нашата идентичност и на какъв език говорим

Политика

Скопие пред ПАСЕ: Никой не може да ни диктува каква е нашата идентичност и на какъв език говорим

Скопие пред ПАСЕ: Никой не може да ни диктува каква е нашата идентичност и на какъв език говорим - Tribune.bg
Снимка:

Българските участници на форума не бяха оставени да зададат свободно въпросите си към Никола Димитров

Скандал след участието на вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров на есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

„Никоя държава не може да ни каже или да диктува каква е нашата идентичност и на какъв език говорим, защото не е добросъседство, ако правиш това на съседа си. Ако има добро решение, то трябва да е в европейски дух... Поетите ангажименти излязоха от коловоза и той беше пренасочен и това не беше заради наша грешка“, обяви той в обръщение по покана на председателя на ПАСЕ Рик Деймс.

„Констатирам, че освен обвиненията за дискриминация нямаше нито една жалба за дискриминация на това основание, нито жалба пред Европейския съд за правата на човека. Но съм запознат с други случаи, но те не са против нашата страна. Не знам какви обвинения се отправят в българската общественост от български политици. Ние сме мултиетническа държава. Нашата Конституция и политическа традиция имат принципа, че всички сме равни и живеем в един дом. Тази наша политика не се споделя от всички страни в региона“, каза вицепремиерът, цитиран от македонски медии и „Агенция Фокус“.

„Това, което описвате като увеличаване на гнева и речта на омразата, е причинено от това, което им казвате кои са и какви са, каква е тяхната история, техният език. Разбираемо е, че при такива условия има оплаквания. Осъждаме подобни инциденти“, каза Димитров.

Повечето български представители не бяха допуснати да зададат въпросите си – официално заради липса на време. Единствено Екатерина Захариева беше допусната да попита какво прави правителството на РСМ, за да преодолее негативната тенденция, свързана с натиск и дискриминация спрямо гражданите на РСМ от български произход, изразяваща се в заплахи, престъпления от омраза, посегателства над хора и тяхното имущество, както и слово на омразата от страна на техни държавни служители. Освен това тя поиска отговор възнамерява ли правителството в Скопие да изпълни резолюцията на Съвета на Европа от 2006 година, изискваща осъждането на тоталитарните режими? „РСМ е единствената държава с такова минало, която все още не го е направила, както и не е предоставила реабилитация на жертвите на комунизма. Смята ли правителството му да отвори публично архивите с досиетата на бившите тайни служби?“, напомни тя.

Нито Захариева, нито колегите ѝ обае останаха доволни от отговорите.

„На първия въпрос отговорът бе, че дискриминация спрямо българите няма. А на втори не чух никакъв коментар. Пред колегите си от ПАСЕ заявих, че България продължава да подкрепя Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз при изпълнение на необходимите условия. Едно от тях е и спазването на човешките права на всички граждани на тази държава, включително тези, които се самоопределят като българи. Изключително съм разочарована от незадоволителните отговори на вицепремиера на Република Северна Македония Никола Димитров, който бе гост на есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург и отговаряше на въпросите на депутати. Единствено аз от българските делегати получих възможност да задам въпроси поради недостиг на време.  Ако беше дадена възможност и на останалите ми колеги от българската делегация, щеше да стане ясно, че нямаме никакви разминавания по този въпрос“, написа по-късно тя във Фейсбук.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати