Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скопие забранява на български евродепутат да влиза в страната

Политика

Скопие забранява на български евродепутат да влиза в страната

Скопие забранява на български евродепутат да влиза в страната - Tribune.bg
Снимка:

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Северна Македония Стево Пендаровски, на която той се спря и подробно в изявлението си след заседанието. В срещата участваха директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски, цитиран от БТА.

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”.

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети