Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров призна провал на ваксинационната кампания, но вини ГЕРБ

Политика

Кацаров призна провал на ваксинационната кампания, но вини ГЕРБ

Снимка:

Служебният министър просто поправял щетите

Народното събрание ратифицира на първо четене законопроект за дарение на ваксини на Бутан, което стана повод депутатите да разменят остри реплики относно слабата ваксинационна кампания в страната.

„Добрата новина е, че правителството на ГЕРБ е осигурило достатъчно количество ваксини от всички видове, за да може не само да се гарантира животът и здравето на българските граждани, но и те да се даряват. Добрата новина е, че този служебен кабинет изпълнява призива на СЗО да се подпомагат страните с нисък Брутен вътрешен продукт. Ваксинационната кампания е в застой, не бих казала провал, защото все пак се правят ваксини, но не достатъчно, за да се гарантира безпроблемно преминаване през четвъртата вълна“, посочи в началото на дебата д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Отговорността за провала на ваксинационната кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, които сте нанесли“, отговори ѝ служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му премиерът Борисов неправомерно е спрял ваксината на АстраЗенека, а после хората я отказвали.

„Хайде стига сте търсили индулгенция в ГЕРБ, че 100 дни не може да се справите с ваксинационната кампания“, репликира го председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Колежката ѝ д-р Даниела Дариткова пък разкритикува министъра на здравеопазването, че е блокирал „зелените коридори“.

В отговор министър Стойчо Кацаров отчете, че 900 000 ваксинации са направени от правителството на ГЕРБ за три месеца, а 1.3 млн. при служебното правителство за три месеца. Теза, с която не се съгласи народният представител Христо Гаджев, който посочи, че това са масово втори дози от ваксината – включително неговата.

Нещо повече министър Кацаров обвини ГЕРБ, че с имунизационната си политика за ковид е застрашило и обрекло възрастните хора у нас.

„Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационите екипи в предизборната си кампания, вие ваксинирахте организирано футболни клубове, спортни клубове, а възрастните хора останаха четвърти във вашия ваксинационен план“, посочи Кацаров от трибуната, на което Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че преди година логиката на кабинета е била да ваксинира първо здравните работници, учителите и членовете на избирателните комисии, за да се проведат изборите.

„Вашето правителство е правителство на скатавките“, констатира и колегата му Тома Биков.

„Правим последваща ратификация. Ваксините са дарени на Бутан. Срокът им на годност е 31 август. Не само носят отговорност, но и не уважават парламента“, предупреди бившата шефка на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още