Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров призна провал на ваксинационната кампания, но вини ГЕРБ

Политика

Кацаров призна провал на ваксинационната кампания, но вини ГЕРБ

Кацаров призна провал на ваксинационната кампания, но вини ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

Служебният министър просто поправял щетите

Народното събрание ратифицира на първо четене законопроект за дарение на ваксини на Бутан, което стана повод депутатите да разменят остри реплики относно слабата ваксинационна кампания в страната.

„Добрата новина е, че правителството на ГЕРБ е осигурило достатъчно количество ваксини от всички видове, за да може не само да се гарантира животът и здравето на българските граждани, но и те да се даряват. Добрата новина е, че този служебен кабинет изпълнява призива на СЗО да се подпомагат страните с нисък Брутен вътрешен продукт. Ваксинационната кампания е в застой, не бих казала провал, защото все пак се правят ваксини, но не достатъчно, за да се гарантира безпроблемно преминаване през четвъртата вълна“, посочи в началото на дебата д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Отговорността за провала на ваксинационната кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, които сте нанесли“, отговори ѝ служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му премиерът Борисов неправомерно е спрял ваксината на АстраЗенека, а после хората я отказвали.

„Хайде стига сте търсили индулгенция в ГЕРБ, че 100 дни не може да се справите с ваксинационната кампания“, репликира го председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Колежката ѝ д-р Даниела Дариткова пък разкритикува министъра на здравеопазването, че е блокирал „зелените коридори“.

В отговор министър Стойчо Кацаров отчете, че 900 000 ваксинации са направени от правителството на ГЕРБ за три месеца, а 1.3 млн. при служебното правителство за три месеца. Теза, с която не се съгласи народният представител Христо Гаджев, който посочи, че това са масово втори дози от ваксината – включително неговата.

Нещо повече министър Кацаров обвини ГЕРБ, че с имунизационната си политика за ковид е застрашило и обрекло възрастните хора у нас.

„Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационите екипи в предизборната си кампания, вие ваксинирахте организирано футболни клубове, спортни клубове, а възрастните хора останаха четвърти във вашия ваксинационен план“, посочи Кацаров от трибуната, на което Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че преди година логиката на кабинета е била да ваксинира първо здравните работници, учителите и членовете на избирателните комисии, за да се проведат изборите.

„Вашето правителство е правителство на скатавките“, констатира и колегата му Тома Биков.

„Правим последваща ратификация. Ваксините са дарени на Бутан. Срокът им на годност е 31 август. Не само носят отговорност, но и не уважават парламента“, предупреди бившата шефка на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети