Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Славея Христова: Партиите и институциите губят от предизборния скандал

Политика

Славея Христова: Партиите и институциите губят от предизборния скандал

Славея Христова: Партиите и институциите губят от предизборния скандал - Tribune.bg
Снимка:

Политическите партии и институциите губят от последния скандал с кодовете, заяви пред БНР Славея Христова от Сдружение "Болкан Асист".

Тя подчерта, че доверието в институциите ще спадне още повече, което е много жалко за всички.

"Без стабилни институции, без политически партии, които да могат да увличат хората да имат интерес, да имат авторитет, гражданското общество и държавата няма как да просперират. Може да има някакви дивиденти за някакви хора с временни интереси или обслужващи нечии чужди интереси, може би някой ще има някаква полза", отбеляза Христова. Тя не е изненадана, че има избиратели, които не са гласували заради липсата на възможност за гласуване с машина.

"За по-младото поколение машините са нещо, което е по-удобно и по-сигурно от гледна точка на манипулация на вота, както и от гледна точка на това колко недействителни бюлетини има, когато гласуването е само на хартия. Нормално е някои хора да се откажат да гласуват", изтъква представителката на гражданското Сдружение "Болкан Асист".

По думите й все пак, според данните към момента, се отбелязва лек ръст на активността в сравнение с последните местни избори.

"Това е поредното основание обществото ни да бъде разделено, обществото ни да бъде настройвано и разпокъсано на различни фракции, на различни групи, на различни интереси, от което никой не печели. Ако печелят определени групировки, определени партии, ако могат да се нарекат партии, като цяло държавата и обществото не печели. Но това ще даде поредния повод да останем разделени, да останем настроени едни срещу други, да не можем да се обединим и да видим общите си интереси по важни въпроси", подчерта още Христова.

Според нея "всичко стана бизнес" и доверието в изборния процес може да се върне много трудно. Тя смята, че са необходими драстични промени не само в Изборния кодекс, но и в много закони, свързани с гражданския контрол, с участието на гражданите в решенията, с отчета от страна на политиците. Христова изказа мнение, че в такива промени трябва да се вземе предвид и мнението на хората и организациите с експертиза.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети