Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Слави Трифонов проговори: Никога, нищо не съм обещавал през живота си

Политика

Слави Трифонов проговори: Никога, нищо не съм обещавал през живота си

Слави Трифонов проговори: Никога, нищо не съм обещавал през живота си - Tribune.bg

ИТН не е нито лява, нито дясна, а „практична” партия, подчерта Трифонов

Слави Трифонов даде интервю пред Петър Волгин в Българското национално радио. В рамките на малко повече от 30 минути лидерът на ИТН говори на теми като участието му в изборите, бъдещи коалиции, издигане на кандидат за президент, БСП, Русия и мълчанието пред медиите. Трифонов, който се обръщаше често към водещия Волгин с думите „Петре, приятелю“ и „Ти, Петре“, му обясни, че няма как да отговори на въпрос дали ще бъде премиер, ако спечели вота на 11 юли.

„Мога да отговоря като един бивш премиер и монарх: Като му дойде времето, но как да отговоря на ако. Когато, тогава. Когато се случи, тогава ще разбереш“.

Трифонов обясни, че не се занимава с политическия проект, защото иска да става политик. Причината била, че системата отказа да признае мнението и решението на 3,5 млн. българи. Не съм имал намерение да взимам власт и да ставам депутат“.

Като основен проблем Трифонов определи - „Трябва да бъде изтрито и изчегъртано това, което направи ГЕРБ. С всякакви законови средства. Направеното от ГЕРБ е немислимо. Трябва да се изчегърта, за да има свободно отношение към бизнес, администрация, медиите“.

Той не даде яснота с кои партии би направил коалиция.

На въпрос на водещия с кого все пак, защото едва ли ще се промени парламентарната картина Трифонов заяви: „Ти откъде знаеш? Оракул, екстрасенс ли си? Запознат си с това какво става в съзнанието на милиони хора ли? Когато предположенията ти станат реалност, тогава ще отговоря“.

Поведението на лидера на ИТН към водещия продължи и с отговора на въпроса: Защо Трифонов поставя БСП като част от статуквото?

„Ти, Петре, от БСП ли си? Прави ми впечатление, че си със симпатии. БСП е била най-слабата и беззъбата опозиция в последните 30 години. БСП е част от цялото статукво и решенията по време на референдума бяха събрани с тези на останалите партии от статуквото“, каза Трифонов. По темата с това къде в политическия спектър е ИТН лидерът на партията коментира: „Леви, десни са важни според теб, координати. Ти, Петре, не си последна инстанция. В България най-десните взеха леви решения, най-левите – десни. Съвременният свят и съвсем различен. Ляво-дясно вече няма значение. Ако трябва да определим ИТН тя е практична. Не е ляво, не е дясно, не е център. Тези понятия са в нафталина.

Във връзка с външната политика на страната ни той заяви:

„България винаги ще бъде свързана емоционално с Русия заради жертвата, която е направила за нас. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът преди години на българския суверен да стане член на Европа и на НАТО, затова трябва да сме лоялни партньори на тези две организации“. 

По друга важна тема, а именно защо не въведоха мажоритарни избори, Слави Трифонов заяви: „Непрекъснато казвам едно и също нещо и след това има въпроси. Какви пет лева като на референдум 2,5 милиона ясно се изразиха по въпроса за мажоритарните избори?

За да се променят изборите има работа, която да се извърши, за да стане реално. Трябва да се създадат 240 едномандатни района, да има ясно преброяване, има един куп работа на различни институции. Трябва да мине достатъчно време, да има волята и да се реализира. То ще се случи, когато има парламент на спокойствие и политическа воля. Не е достатъчно желанието, трябва да има и възможност и необходимата технология. ГЕРБ предлагат нещо, което е невъзможно да се случи. Можеш ли да направи ремонта на колата си за пет минути? Трябва време.

Никога, нищо не съм обещавал през живота си. Единственото което съм правил е когато съм поел отговорност, когато нещо може да се случи, то да се случи. Не мога да приема факта, че има група хора, които са се самозабравили“.

За президентските избори Трифонов каза ,че те са му далече.

Той обясни, че повече медиите у нас не са свободни „Начинът на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен“, добави още Трифонов. Той даде пример с любовта – „Любовта не е да се гледат в очите, а да гледате в една посока. В партията се е събрал с хора, с които гледат в една посока. Един умен човек се събира с умни хора, а не с хора, които го слушат безропотно“, увери лидерът на ИТН.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати