Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази

Политика

След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази

След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази - Tribune.bg
Снимка:

„Приблизително 30 хил. са украински бежанци в хотелите в морските курорти. След 31 май голяма част от тях ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места”. Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо Проданов.

Министърът потвърди, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се включили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна:

„Има някои дублажи и грешки, които в момента се изчистват. Първият период, който беше от 24 февруари до 31 март, в голямата си част е платен. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 30 април. ... Нашата задача е да бъдем коректни с хотелиерите, както те бяха коректни към държавата, но втората ни задача е да бъдем бдителни и да следим за честното и правилно изразходване на тези средства".

Проданов обяви, че има мобилни групи, които посещават местата за настаняване и правят анкети с бежанците. Около 90% от тях заявяват желание да започнат работа, поясни той.

Министерството на туризма е фокусирало реклама към пазарите на страните от Вишеградската четворка и Сърбия, Румъния, Северна Македония, за да привлече туристи, които да заменят руските и украинските.

Според министър Проданов цените в българските морски курорти са по-ниски от тези в Гърция:

„Цените са същите, само че в Гърция са в евро”, каза той.

В предаването „Неделя 150” Проданов коментира позицията на БСП по темата за военна помощ за Украйна:

„Нека видим какво ще се случи на 4 май в парламента, какъв ще е проектът за решение, какви ще са текстовете и тогава органите на БСП ще решават каква ще е нашата позиция”.

Той подчерта, че най-вероятно през седмицата ще има събиране на ръководството на БСП за решение по казуса с военната помощ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати