Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След 4 заседания: Окончателно приеха промените в Изборния кодекс

Политика

След 4 заседания: Окончателно приеха промените в Изборния кодекс

След 4 заседания: Окончателно приеха промените в Изборния кодекс - Tribune.bg
БГНЕС

Отложиха район „Чужбина” за 2025 г.

След 4 заседания депутатите в 48-то Народно събрание приключиха с разглеждането и гласуването на промените в Изборния кодекс. Народните представители върнаха смесеното гласуване с право на избор - хартиена бюлетина или с машина - в секции с над 300 избиратели. След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден. Резултатите ще се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за откриване на нова изборна секция в чужбина остават 40.

Парламентът прие Централната избирателна комисия да предостави достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори. Днес заседанието приключи малко след 19 часа като народните представители се скараха на няколко пъти. Закана с Конституционния съд предизвика трето гласуване и отмяна на текста, приет по предложение на ДПС. Те предложиха броят на мандатите в районите да се определя вече не въз основа на данните от последното преброяване на НСИ, както бе досега, а според тези в регистъра ГРАО към регионалното министерство, тоест по постоянен адрес.

„Не знам дали разбраха колегите какво гласувахме”, скочи Асен Василев. Досега избирателните райони в страната винаги са се определяли на база данни от преброяването на НСИ. Сега смених ме изцяло начина, по който ще бъдат правени - по адресна регистрация в ГРАО, които означава, че всички българи, които са в чужбина, ще бъдат включени в избирателните райони по постоянния им адрес, а не в район „Чужбина”, където би следвало. Това ще промени напълно мандатите в страната, предупреди Василев. След кратка почивка БСП и ГЕРБ се отказаха. 

Депутатите решиха район „Чужбина” ще влезе от 1 януари 2025 г. Предложението на ГЕРБ получи подкрепата на 114 гласа народни представители, 72 бяха против и 3-ма се въздържаха. Мотивът за отлагането беше, че трябва методика за създаването му.  ПП и ДБ „въстанаха” срещу решението

КадърКадър

„Докато няма конкретни предложения как се районира и структурира този район, няма как да се вземе решение той да съществува”, защити предложението Тома Биков от ГЕРБ.

„Вие излъгахте българите в чужбина - уж върнахте района, сега го отлагате. Решете веднъж завинаги какво ви е мнението за българите в чужбина”, заяви Настимир Ананиев от ПП.

„Спекулирате твърде евтино”, контрира го Десислава Атанасова. Тя разказа, че са имали късно снощи кратък разговор с представители на ПП и ДБ, в който се уточнили, че район „Чужбина” се нуждае от детайлен анализ. Затова се разбрали да се избере контактна група, която да започне работа по изготвяне на методиката.

Район чужбина отиде във фризера и небитието, каза Надежда Йорданова от ДБ.

Депутатите гласуваха да отпадне провеждането на електронно дистанционно гласуване дори експериментално.

Няма срок за въвеждането на електронно гласуване, експериментите са напреднали, обясни бившият министър Божидар Божанов и призова текстът да не отпада от Изборния кодекс. Това е лош знак, казваме на хората, че ни е страх от технологиите, каза депутатът от ДБ. И обясни, че изоставане от другите страни.

Изоставаме от Естония, в Европа няма друго такова гласуване, нито в Америка. Затова гласувайте умно, намеси си Йордан Цонев. Изненадващо против премахването на този текст гласува Десислава Атанасова. Тя напомни, че от ГЕРБ са били вносители да има референдум за експериментално електронно дистанционно гласуване още преди ПП да ги има в държавата. Но не можах да убедя останалите колеги, че след като не можахме да опазим „Български пощи” от хакерска атака при вицепремиер Калина Константинова, ще опазим изборите, обясни Атанасова.

Не бе прието предложението на ПП да отпадне прагът за преференции нито при депутатските листи, нито при общинските, и те да се разместват свободно.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати