Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След 5 часа разговори: КСНС реши да продължи с договора подписан от правителството на Борисов

Политика

След 5 часа разговори: КСНС реши да продължи с договора подписан от правителството на Борисов

След 5 часа разговори: КСНС реши да продължи с договора подписан от правителството на Борисов - Tribune.bg
Снимка:

След повече от 5 часа разговори КСНС при Румен Радев реши да се придържа към Договора за добросъседство подписан от правителството на Бойко Борисов и декларацията приета от 44-то Народно събрание.

Участниците излязоха на обща пресконференция, а решенията изчете Румен Радев. Той заяви, че интересите на РСМ и България съвпадат, като е констатирано, че 4 години страната кандидат не е направила необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранции за това.

От думите на Радев и решението на КСНС става ясно, че страната ни напълно ще се придържа към позицията на страната ни взета още в кабинета „Борисов 3“ и декларацията на 44-то НС. Радев подчерта, че страната ни преди 30 години е била първата в света, която е признала днешна Северна Македония, като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите им да се самоопределят както преценят.

В общата позиция ясно е записано, че трябва да се спазват правата на македонските българи, които са ключов момент и не могат да бъдат обект на преговори, а тяхното спазване е посочено ясно в декларацията на 44-то НС.

Участниците в КСНС са взели решение да се направи всичко възможно за преодоляване на застоя в преговорите между двете държави. В същото време е решено страната ни да даде зелена светлина за членството на Албания за членство в ЕС.

Министерски съвет пък се задължава да провежда въшната политика и да изпълнява националната позиция, като спазва изискванията произтичащи от договора от 2017 година.  

Даването на съгласие за членство да не се обвързва със срокове, а постигане на ясни резултати

Изпълнителната власт да се отчита за изпълнението на договора, да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение мерки за всички области, които са описани в договора.  

Да предложи създаването на съвместни работни групи в областите посочени в договора.

Да предприеме мерки за ускоряване на коридор №8, като единен проект между България, РСМ и Албания.  

След срещата Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че не може да коментира изказвания по време на срещата.

„Няма по-голяма оценка от препотвърждаване на оценката“, заяви Атанасова по отношение на позицията взета днес и изрази удоволетворение, че участниците в КНСН днес са оценили приноса на правителството на Борисов от отношение РСМ и всички извървени стъпки.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети