Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След 5 месеца мълчание, Спецов проговори за фирмата си: Купувачът ме намери

Политика

След 5 месеца мълчание, Спецов проговори за фирмата си: Купувачът ме намери

След 5 месеца мълчание, Спецов проговори за фирмата си: Купувачът ме намери - Tribune.bg
Снимка:

Шефът на НАП не е съгласен с коментарите спрямо личността му и ще търси справедливост в съда

След месеци начело на НАП, Румен Спецов проговори за скандалите около фирмата си пред „24 часа“.

Купувачът ме намери, той се свърза с мен. Решението за продажба на фирмата не е взето за един ден, то е плод на месеци усилия да осигуря финансиране за производство, които не бяха успешни и се оказа, че компанията ми носи само разходи. Имахме няколко срещи с купувача“, разказа Спецов, който прехвърля компанията си на Данаил Николов – малоимотен мъж, специализиран в изкупуването на задлъжнели фирми.

На тези срещи бе обяснено състоянието на компанията и вече започналото производство от страна на НАП. Към онзи момент не съм имал никакви притеснения за него. Аз знам какво съм правил, няма опит за измама с ДДС, всички документи са изрядни, всички сделки са законосъобразни, данъците са платени. И не съм имал никакво притеснение за прехвърляне на фирмата. А за да се осъществи това прехвърляне, няма изискване купувачът да предостави удостоверение за съдимост и няма как да съм запознат със съдебното му минало“, оправдава се Румен Спецов.

Той обяснява, че компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има, условно казано, нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами.

При цялата дейност на „Гранекс трейдър”, включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими“, твърди шефът на НАП.

Що се отнася до ревизионния акт на НАП, държа да подчертая, че в него няма установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание. Данъчните органи към онзи момент не са признали разходи за закупено зърно, но признават продажбата на същото това зърно. Установено е по безспорен начин, че зърното съществува. Представени са фактури за закупуването му, всички плащания са извършени по банков път, има приемно-предавателни протоколи за стоката. “, казва той.

Той уточнява, че купил компанията заради лиценза за търговия със зърно.

Тази компания бе абсолютно чиста - няма задължения, нейната дейност е ясно регламентирана. Имах желанието да развивам и производство в областта на фуражите. Когато я придобих, спрях сделките със зърно и се фокусирах върху проекта за производство. „Гранекс трейдър” имаше големи обороти, но нямаше достатъчно печалба. Сделките ставаха с малък марж, на труден и регламентиран пазар. Трудно е нов търговец да пробие там. Поради това реших да мина към производство на фуражи. За съжаление, не успях да намеря финансиране, а то бе в рамките на няколко милиона лева. Това доведе до мое лично разочарование и тогава реших, че е по-добре да продам компанията и да се насоча към друг бизнес. И обясних това намерение сред мои познати и бизнес партньори“, казва той.

Проточилото се с месеци мълчание шефът на оправда с новите си служебни ангажименти.

Мълчах, защото смятам, че не е работа на изпълнителния директор на НАП, натоварен със специфични задачи в нелеко време, да ходи по медии и да дава обяснения за нещо, което не е извършил. Пак потвърждавам, че нямам никакви притеснения относно моите действия и за дейността на фирмата. Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени. От първия ден като изпълнителен директор на НАП съм следвал поставените от правителството цели и резултатите показват, че приходната агенция се справя добре. Усилията ми са фокусирани върху тези цели и не съм смятал, че трябва да давам обяснения за нещо, което не съм извършил“, подчертава Спецов.

Той е категоричен, че ще си търси правата по съдебен ред срещу хората, които си позволили да го нарекат „мошеник“ и „измамник“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати