Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След Брекзит: Пътуваме до Острова без виза до 3 месеца

Политика

След Брекзит: Пътуваме до Острова без виза до 3 месеца

След Брекзит: Пътуваме до Острова без виза до 3 месеца - Tribune.bg
Снимка:

Съгражданите ни във Великобритания ще запазят правата си, които ползват

Ще пътуваме до Великобритания без виза за период от 3 месеца дори при Брекзит без сделка. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева след среща на българското правителство и работна група на Европейската комисия по Брекзит. Безвизовият режим ще важи и за британците. Това се отнася и за другите европейски граждани, но не и при дългосрочен престой. 

„Така че, безвизовото краткосрочно пътуване е общоевропейска политика и Комисията е подкрепила действия в тази посока. За нас е важно, защото има около 340 000 туристи на година от Великобритания, които идват в България. Те трябва да могат да пътуват без притеснения“, заяви вицепремиерът Захариева. 

„По отношение на гражданите на ЕС, в частност българските граждани – Лондон пое ангажимент тези, които живеят на територията на Великобритания към 29 март да запазят правата си, които ползват. Съответно, днес българското правителство пое ангажимент на реципрочна основа към гражданите на Великобритания – около 7000 души на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура по регистрация. Те са добре дошли у нас“, заяви Екатерина Захариева.

ЕК ще предложи три законодателни решения за предпазни мерки в контекста на Брекзит, свързани с образователната програма „Еразъм“, с бюджета на ЕС и със социалната сигурност на европейските граждани. Това съобщи представителката на ЕК Селин Гауер, като посочи, че се работи усилено всички предпазни мерки по Брекзит да бъдат взети до датата на оттеглянето 29 март. По думите ѝ времето, оставащо до Брекзит, е много малко, а бизнесът и гражданите трябва да са подготвени за всички варианти, включително излизане на Великобритания без сделка.

България подкрепя единния подход в рамките на Европейския съюз по Брекзит. Българският вицепремиер подчерта, че за страната ни най-важни остават въпросите по изтеглянето на Великобритания, свързани с бъдещите отношения в социална сфера, транспорта, правата и пътуванията на гражданите, търговията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети