Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След делото Нинова срещу Буруджиева: Политолози искат да спре сплашването на техни колеги

Политика

След делото Нинова срещу Буруджиева: Политолози искат да спре сплашването на техни колеги

След делото Нинова срещу Буруджиева: Политолози искат да спре сплашването на техни колеги - Tribune.bg
Снимка:

Те се обявиха и срещу системните обвинения, че „защитават една или друга политическа сила“

Политолози от Българската асоциация за политически науки излязоха с позиция в защита на техни колеги, които са дадени на съд за клевета или пък са им заведени съдебни искове от политици заради публични изказвания и анализи.

Реакцията идва на фона на делата за клевета, които води лидерът на БСП Корнелия Нинова срещу политолога Татяна Буруджиева и журналиста Калина Андролова. В декларация се посочва, че заради коментари на политическата ситуация членове на БАПН стават обект на “публични нападки, обиди и агресия от политически пристрастни кръгове”. От асоциацията посочват, че не могат да приемат практиката съдебните институции да се ползват за сплашване, налагане запор на банкови сметки преди дори да се завед съдебно дело и най-вече като особен вид политическа реклама. Те се обявиха и срещу системните обвинения, че „защитават една или друга политическа сила“.

„Настояваме да се прекрати отъждествяването на анализите и прогнозите на наши колеги с изказваните от политици мнения, позиции и програмни намерения. Също така настояваме да се има предвид, че всеки от нас непрекъснато провежда системни и широкообхватни изследвания на политическото поведение и нагласи на гражданите, функционирането на политическите институции, процесът на политическа комуникация и правене на политика. Те не са толкова популярни, но предлагат научна основа са оценка на текущия политически процес“, се казва в позицията.

И още - политолозите често са квалифицирани като „платени“ коментатори. „Трябва изрично да подчертаем, че като правило нито участието в радио и телевизионни предавания, нито интервютата, които правят нашите колеги, се заплащат. Но дори колегите, които пишат коментари срещу хонорар, получават заплащане заради своята експертиза, а не заради своята пристрастност", уточняват от асоциацията. Те са категорични, че обективното експертно мнение трябва да бъде разграничавано от политическите пристрастия и идеологическите формули.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати