Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След грозните сцени в парламента: „Възраждане“ искат официално извинение от ПП и наказание за Искрен Митев

Политика

След грозните сцени в парламента: „Възраждане“ искат официално извинение от ПП и наказание за Искрен Митев

След грозните сцени в парламента: Възраждане искат официално извинение от ПП и наказание за Искрен Митев - Tribune.bg

Ако г-н Костадинов се чувства обиден, че съм му пипнал вратовръзката, за това бих се извинил, каза Искрен Митев

„Не бива да допускаме простащината и инфантилността в Народното събрани. Нещо повече обаче, ако това може да го отдадем на липсата на възпитание, не бива да допускаме нещо друго, което вече се прави съвсем целенасочено. Не бива да допускаме откровено разпространяване на лъжи, на клевети и на обиди вътре в Народното събрание! Защото това, на което станахме свидетели е нещо безпрецедентно. Аз поне не съм виждал, откакто съм народен представител. Поне ние от „Възраждане“ не си позволяваме нито да държим подобен тон към други хора, нито дори да използваме обидни термини и квалификации срещу нашите политически опоненти“. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг в парламента след разразилия се скандал, който се развихри малко по-рано в пленарна зала. Напрежението ескалира след изказване на депутата Искрен Митев от „Промяната“, който нарече от трибуната лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, г-н Копейкин. Словесните сблъсъци прераснаха почти до бой в парламента, след като Искрен Митев дръпна вратовръзката на Костадинов, който беше отишъл до депутата от ПП, за да се изяснят.

„Няколко неща станаха ясни. Стана ясно, че г-н Копейкин продаде хората, купи си къща с техните пари, а парите, които му останаха, си ги обърна в евро", заяви Митев.

Костадинов пък реагира мигновено и скочи към трибуната. По микрофона се чуха думите: „На този тъпак ще отида и ще му разбия муцуната!“.

„Това, което направи лицето Искрен Митев, в момента народен представител от „Продължаваме Промяната“ е абсолютно безпрецедентно – поредица от клевети и обиди, използвани между другото от жълти медии основно. Клевета за присвоени пари, клевета за откраднати субсидии, клевета за ваксинации, клевета за сметки в евро и т.н. Нещо, което издава страх и безсилие“, посочи Костадинов.

Той увери, че в този конкретен случай няма да обвини парламентарната група на „Продължаваме Промяната“.

„Защото, докато стана моментът, в който имаше напрежение, точно представителите на неговата собствена парламентарна група  се опитаха да го озаптят по някакъв начин, за което искам да им благодаря. Но още тогава аз им казах, че искаме и настояваме за официално извинение от страна на парламентарната група. Не от страна на лицето Искрен Митев, то няма абсолютно никакво значение, никой няма да го помни след няколко месеца. Искаме извинение обаче  от страна на парламентарната група, защото дори понякога да сме си позволявали взаимно да изпадаме в малко по-остър тон, винаги сме намирали начин да го коригираме. А това днес не се случи. Не се случи както от страна на председателстващия в момента Народното събрание г-н Вигенин, не се случи от страна на собствената му парламентарна група в момента, в който видяха какво се случва. Не бива да се получават подобни нелицеприятни сенки, защото те уронват и без това недобрия авторитет на Народното събрание“, подчерта Костадин Костадинов.

Той посочи, че освен това „Възраждане“ ще поискат да бъде наложено и наказание на Искрен Митев от страна на ръководството на парламента.

„Нека да видим дали парламентарната етика ще надделее над моментните политически интереси“, каза още лидерът на „Възраждане“.

По повод репликата си по време на скандала в пленарна зала: „На тоя тъпак ще му разбия носа“, Костадинов обясни следното:

„Каквото повикало, такова се обадило“.

Костадин Костадинов посочи още, че Копейкин е литературен герой на Гогол.

„Имаше деца в залата. Мисля, че това поведение от когото и да е не приляга на тази институция, ако по някакъв начин съм помогнал да се стигне до този конфликт. Разбира се, че дължим извинение, на първо място на децата. Утре, когато те направят същото в училище, как някой да им обясни, че не е редно? За мен е притеснително, че г-н Костадинов се разпозна в думите, които изрекох от трибуната. Той тръгна към мен, тръгна да ме обижда, аз просто исках да му оправя вратовръзката, но явно е изглеждало по друг начин. Физическият контакт е слабо поведение. Всеки достоен човек трябва да избягва да се държи по този начин. От тази гледна точка бих се извинил първо на децата, после на зрителите, после на вас“, каза от своя страна Искрен Митев.

Той обаче подчерта, че му е трудно да поднесе извинение на „хора, които системно се държат по този начин“, визирайки Костадин Костадинов и цялата ПГ на „Възраждане“.

„Не мисля, че заслужават извинения. Има един такъв принцип - когато човек се чувства обиден, ти трябва да му се извиниш. Доброто възпитание го изисква. Така че, ако г-н Костадинов се чувства обиден, че съм му пипнал вратовръзката, за това бих се извинил“, посочи Митев.

Впоследствие двамата участници в скандала разговаряха в кулоарите, а Митев дори влезе в стаята на ПГ на „Възраждане“.

След като излезе оттам не стана съвсем ясно дали депутатът от ПП се е извинил на Костадинов.

Малко по-късно Искрен Митев се извини от парламентарната трибуна за своето поведение.

На председателски съвет ще се обсъди наказание на Костадин Костадинов и Искрен Митев. Това стана ясно от думите на председателя на парламента Никола Минчев след скандала в пленарна зала днес между двамата депутати.

Според него случилото се в пленарна зала е недопустимо.

„Неприемливи са подобни сцени в Народното събрание“, категоричен бе Минчев. Той обясни, че ще бъде преценено кой с каква тежест е допринесъл за ситуацията.

По повод искането на „Възраждане“ за официално извинение от страна на „Продължаваме Промяната“ Минчев посочи: „Не, чак официално извинение от групата не ми се струва необходимо, но самият казус засяга двамата конкретни народни представители“.

Той заяви, че не би обвинил младостта за случилото се, тъй като тя не е порок. „Не помага влагането на много емоции в парламентарната дейност. Аз се опитвам да давам пример за по-малко емоции. Прекаленото изразяване на емоции, може да доведе до ненужни страсти“, категоричен бе председателят на Народното събрание.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати