Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След хакерска атака: Смениха националния координатор по киберсигурност

Политика

След хакерска атака: Смениха националния координатор по киберсигурност

След хакерска атака: Смениха националния координатор по киберсигурност - Tribune.bg
Снимка:

Петър Кирков е назначен за национален координатор

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев Петър Кирков е назначен за национален координатор по киберсигурността за България. Той е директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Министерство на електронното управление, където отговаря за националните и европейските политики и нормативни актове, свързани с киберсигурност и защита на данните и Националния екип за реагиране на инциденти с компютърна сигурност (CERT-BG). Петър Кирков е завършил Техническия университет в София, специалност „Комуникационна техника и технологии“. Кариерата му преминава в сферата на киберсигурността, на различни нива, в организации от публичния и частния сектор.

През 18 годишния си опит е участвал в множество проекти, свързани със защита на данни, дизайна и имплементацията на високонадеждни и високопроизводителни ИТ системи, комуникационни мрежи и решения за защита на корпоративните информационни активи и ресурси. Ръководил е консултантско и ИТ одит звено в Big4 компания. Регистриран е като вещо лице в съдебната система на България с опит в цифрова криминология.

Рокадата става след като на 15 октомври обекта на хакерска атака станаха редица правителствени сайтове. Засегната беше и страницата на администрацията на президента.

По данни на прокуратурата лицето е било установено и се намира в Русия. От ГДБОП увериха, че няма теч на лични данни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати