Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС се обявиха държавата да поеме контрола над "Лукойл", ДБ го предложи със закон

Политика

ДПС се обявиха държавата да поеме контрола над "Лукойл", ДБ го предложи със закон

ДПС се обявиха държавата да поеме контрола над Лукойл, ДБ го предложи със закон - Tribune.bg
Снимка:

„На 13 май излязохме с една декларация, чиято цел беше ограничаването на путинизацията върху България, но най-значителната сфера е енергетиката. Днес продължаваме своята работа в тази посока. Винаги сме застъпвали тезата, че трябва да внесем законодателство, което позволява при необходимост  българското правителство  да поеме авторитарния контрол върху рафинерията „Лукойл”. Това законодателство е изготвено и днес ще бъде внесено. Това заяви Христо Иванов на пореден брифинг в Народното събрание.

Надежда Йорданова обобщи, че ДБ ще предложи операторите на критичната инфраструктура, свързана с производство на енергийни продукти от нефт да могат да  минават на оперативно управление на основен представител, назначен от държавата. Тя заяви, че оперативното управление ще е шест месеца като ще може да се удължава само веднъж.

"България има дерогация и възможност да внася руски петрол. Рафинерията "Лукойл" в Бургас е част от стратегическите обекти за националната сигурност на страната и от тази гледна точка ние сме длъжни да се погрижим за нея, така че тя да не наруши енергийната сигурност на страната. Поради тази причина ще има опция държавата да поеме оперативен контрол. Поемайки оперативния контрол от държавата ще бъде постигната главната цел- петролът, който се внася от Русия ще бъде насочен км вътрешния пазар”, заяви Ивайло Мирчев.

По думите му в момента целта на „Лукойл” е да генерира по-големи печалби, а целта на ДБ е да се погрижат за българския пазар, постигайки по-добри цени. „Германия и Италия направиха вее това, защитавайки националния се интерес”, допълни Мирчев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДБ, Лукойл
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети