Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След като никой не поиска да управлява: Никой, освен ГЕРБ, не иска и председател на ЦИК

Политика

След като никой не поиска да управлява: Никой, освен ГЕРБ, не иска и председател на ЦИК

След като никой не поиска да управлява: Никой, освен ГЕРБ, не иска и председател на ЦИК - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ се оказа единствената партия, която представи номинация за председател на Централната избирателна комисия. Това се случи на днешната консултация на „Дондуков 2“.

„Предлагам най-голямата парламентарна група да получи председателското място в ЦИК. Считам, че следва да уточним процедурите. Нашето предложение за председател на ЦИК е Красимир Ципов“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Ако имаше повече от една номинация за поста, според скоростноприетите чисто нови изборни правила, отговорната длъжност щеше да се разиграва на жребий. До това обаче изглежда няма да се стигне.

Нежеланието на всички да предложат председател, Румен Радев разтълкува като „уважение към ГЕРБ“ и правото им да оглавят комисията като най-голяма парламентарна група.

БСП обявиха, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ, а Мая Манолова обяви за срамна номинацията на „бивш вътрешен министър“ – позиция, която изглежда според нея е твърде недостойна.

Въпреки че не харесаха Ципов, попитани дали все пак някой няма да даде контрапредложение, партиите отново си замълчаха. Христо Иванов от ДБ, бивш министър на правосъдието и юрист по образование, дори попита не може ли да се направи жребий между всички кандидати, които отговарят на условията. Наложи се правният съветник на президента Емилия Друмева да обяснява, че в закона ясно е разписано, че жребий има само в случай на няколко номинирани.

„Ако имате нещо срещу г-н Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, противоречия не мога да установя. Ако няма други предложения, няма да има жребий и ако установим съответствията, г-н Ципов в тази ситуация ще бъде председател“, обясни накрая и Радев.

Новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще встъпи длъжност на 11 май, когато ще бъде разпуснато и 45-ото Народно събрание, съобщи президентът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети