Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков с идея да се топлим с геотермална енергия, тъй като имаме много минерални извори

Политика

Петков с идея да се топлим с геотермална енергия, тъй като имаме много минерални извори

Петков с идея да се топлим с геотермална енергия, тъй като имаме много минерални извори - Tribune.bg
Снимка:

След като се разминаха с Янев за НАТО: Премиерът спира индивидуалните мнения на министри

Кирил Петков обяви, че харесва идеята да се топлим с геотермални извори, тъй като имаме в изобилие в страната.

„Ако трябва да гледаме като обща стратегия, всички български производители на енергия трябва да спазват няколко правила. Първо те трябва да бъдат с най-ниската възможна цена, второ – трябва да имаме максимална независимост и третото е, че трябва да бъдем в крак с времето в посока на зелената енергия. Аз лично много харесвам идеята за геотермалите. Огромно богатство е, че в България имаме минерални води. Какво по-добро, ако си използваме нашите минерални води, където нямаме никакъв внос от никъде, за да направим българска електроенергия. Този тип подход трябва да влезе и той не е на общи приказки, той е на база на анализ и варианти“, каза в кулоарите премиерът.

Попитан дали това е разработвано, министър-председателят посочи:

„Не става от днес за утре, но Турция в последните 10 години е успяла да вдигне 1.8 гигавата, а те имат почти същата геология като нас. Това е почти един атомен реактор“.

По думите му мораториумът ще падне в момента, в който се направи целия анализ и правителството е сигурно, че е ограничило всички течове от системата.

„Нашата политика е да премахнем течовете от системата преди да прехвърляме разходите на крайните потребители. 1,5 милиарда лева е цялостният пакет за бизнеса. Вчера е имало доста добър напредък как точно да се рамкират тези помощи. Едно от нещата, които надграждаме, е че тези помощи за бизнеса ще започнат от една цена нагоре, доколкото знам това е 185 лева на мегават час. Има големи бизнеси, които са успели да договорят добри цени за тяхното електропотребление“, посочи той.

По темата КЕВР и това, че комисията е независим орган, министър-председателят заяви: „Всеки един български гражданин може да има мнение за работата за една институция. Аз нито съм вдигал телефона на някого, нито съм говорил с КЕВР. Но е важно да се знае, че регулаторът има две неща, които трябва да прави. Едното е не само да казват „тази цена ще бъде или няма да бъде“. КЕВР като регулатор трябва да влезе във всичките дружества, които са част от тази енергийна система и да прави анализи дали това е най-добрата цена“. 

„Преди цената на газа да се вдигне с 30%, което е едно огромно увеличение,  аз бих се радвал да имаме регулатор, който влиза в детайли защо тези цени са се покачили, другото, което бих се радвал е да видя актуализираните цени, защото както знаете в последните две седмици цената на газа всъщност намалява“, посочи той.

Петков отрече да са имали остри противоречия с министъра на отбраната Стефан Янев.

„Просто  темата за натовските войници у нас не сме я дискутирали в Министерския съвет. Той беше изразил лично мнение във Фейсбук. Това, което обсъдихме с него е, че този тип стратегически решения трябва да се обсъждат. Оттук нататък всякакво такова говорене ще минава през институционален разговор, а не с индивидуални мнения“.

Той подчерта, че никой не е питал дали искаме да бъдат разположени допълнителни сили, а останалото са външни спекулации.

Кирил Петков отбеляза, че с Янев имат конструктивен диалог по много от темите, набелязали били първите задачи, които трябва да се направят във връзка новата визия на българската армия.

Няма да има други финансови стимули за ваксинация засега, уточни премиерът. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети