Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След месец избират наследник на Цветанов като зам.-шеф на партията

Политика

След месец избират наследник на Цветанов като зам.-шеф на партията

Снимка:

В началото на юли ще има извънредна конференция на ГЕРБ

Текст на "24 часа"

След като 12 години и половина бе на крачка зад лидера Бойко Борисов в ГЕРБ, днес Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове във формацията. И остана редови член на партията.

“Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията”, написа във фейсбук Цветанов, след като първо пресцентърът на ГЕРБ съобщи новината малко след 11 ч вчера. (С какви думи се обърна към симпатизантите си, за да обясни слизането от високите позиции на партията - виж долу обръщението му във фейсбук, б.а.)

Според запознати Цветан Цветанов и Бойко Борисов са имали две срещи на четири очи тази седмица.

Какво са си казали, нито един от двамата не коментира. Инициативата е била на Цветанов. Пред Нова тв той обясни, че предложил два варианта: да продължи да работи всеотдайно за общинските избори, а другият - да подаде оставка от всички постове. Борисов дал трети вариант, който Цветанов не приел. Какъв е той, не става ясно.

Самият премиер не коментира новината. Но тя очевидно направи излишна пресконференцията, която бе обещал, че ще даде “в четвъртък - петък”, и която не даде непосредствено след победата на евроизборите.

Заради отзвука, последвал новината, че Цветанов се е нанесъл в нов, по-голям апартамент със собствен асансьор, на 27 март той напусна парламента. Тогава запази позицията си на зам.-председател и шеф на националния предизборен щаб на ГЕРБ. С днешна дата той

има само едно жилище - това, от което започна скандалът с “Апатаментгейт”.

При учредяването на партията на 3 декември 2006 г. Цветанов дори формално я оглави, защото по закон кметовете нямат право да са председатели на политически формации. На 13 януари 2010 г., когато вече бе премиер, Борисов стана председател на ГЕРБ, а Цветанов - един от тримата му заместници, и то негласно първи по ранг.

Национална конференция на ГЕРБ в началото на юли ще избере нов зам.-председател на мястото му, казаха запознати. Уставът фиксира броя на зам.-председателите на трима. Толкова щели да са и занапред. Останалите двама - кметовете на София и на Бургас

Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, остават зам.-председатели на ГЕРБ.

и няма да минават през нов вот през юли, категорични са източниците ни.

Последният избор на лидер и заместници се състоя на национална конференция на 20 януари тази година. От тогава тече 4-годишен мандат на Борисов, Фандъкова и Николов. Ето защо на конференцията през юли ще се гласува единствено за трети зам. Логично най-многото залози сочат към вицепремиера Томислав Дончев, който е сред седмината в Изпълнителната комисия извън Борисов и заместниците му.

Ако следва линията да издига максимално в партията знакови кметове, лидерът може да се спре и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Или на шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова - така пък ще се запази схемата, по която Цветанов съвместяваше втория пост в ГЕРБ и първия партиен в Народното събрание.

Останалите в Изпълнителната комисия са шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, заместникът ѝ Красимир Велчев, депутатите Менда Стоянова, която е начело на бюджетната, и Пламен Нунев, който след Цветанов оглави вътрешната комисия на парламента. Другият човек в комисията - новият ни посланик в Израел Румяна Бъчварова, е сред най-приближените до Борисов, но именно

предстоящото ѝ заминаване за Тел Авив почти изключва вероятността тя да стане зам.-председател.

Съществувал и вариантът нов човек да влезе с летящ старт и в “политбюрото” на ГЕРБ, и на зам.-председателската позиция. В такъв случай с най-голям шанс е министърът на финансите Владислав Горанов. На последните форуми на партията, включително на представянето на листата за евровота и на закриването на кампанията в зала “Арена Армеец” в присъствието на кандидата за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, той е

единият от двамата, които се изказаха преди зам.-председателите. Другият е Дончев.

Кой ще наследи Цветанов като председател на националния предизборен щаб на партията, ще стане ясно непосредствено преди местните избори - чак през септември, твърдят източниците ни.

Цветан Цветанов: За мен беше важно да запазя хладнокръвие, докато минат изборите*

Скъпи приятели, днес подадох оставка от заеманите от мен ръководни позиции в ПП ГЕРБ. Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани.

Доказахме го с нашата силна евролиста, с чиято победа допринесохме за силна и обединена Европа.

След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти.

За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още