Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След месеци на криза с цените на тока - депутатите ще правят комисия за справяне с енергийната криза

Политика

След месеци на криза с цените на тока - депутатите ще правят комисия за справяне с енергийната криза

След месеци на криза с цените на тока - депутатите ще правят комисия за справяне с енергийната криза - Tribune.bg
Снимка:

Енергийна криза има, когато има проблеми с доставките на газ. Ако говорим за цените, това е друг въпрос, коментира Теменужка Петкова

След месеци на криза с цените на тока депутатите създават Временна комисия за справяне с енергийната криза. По предложение на БСП тази точка, която беше предвидена за утре, стана трета в дневния ред на парламента за днес.

Причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране днес обсъжда цената на тока за битовите потребители. Идеята е от 1 януари токът да поскъпне средно с 11,5%. Увеличение се очаква и за парното – там процентът е средно 13 на сто.

Правителството обаче продължава да търси механизъм по-високите цени да се избегнат. Днес изтича срокът, който премиерът Кирил Петков си постави, за да провери казуса. Очаква се Министерският съвет да представи и  плана за действие.

Другите точки от дневния ред за тази седмица са прекратяване пълномощията на двама народни представители, както и проект на решение за промяна в състава на Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (Вносители: Андрей Гюров, Мирослав Иванов и Рена Стефанова, 14.12.2021 г.)

Програмата на Народното събрани обаче, предизвика реакции сред депутатите на ГЕРБ-СДС.

„Удивен съм от дневния ред, който ни се предлага.Тази сутрин всеки един български гражданин е станал и е отишъл на работа в 9 часа сутринта и ще изкара цял работен ден, и трябва да изработи нещо. Предлагам ви да направим справка за това колко струва един ден на Народното събрание и да е ясно, че дневният ред, който ни е предложен за цялата седмица на Народното събрание е едно нищо. Аз ви предлагам да започнем да работим. Има толкова много неща, които стоят като проблем пред българското общество, има предложение и да обсъждаме зеления сертификат. Не може Народното събрание да започва работата си по този начин“, разкритикува програмата на Народното събрание Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Аз си спомням в предишните два парламента, които очевидно бяха нагласени, така че да бъдат с кратък живот, тук ни заливаха със законопроекти, сега имаме нищо и два пъти по нищо“, подчерта Митов.

„Това звучи силно притеснително, енергийна криза има когато има проблеми с доставките на газ. Ако говорим за цените, това е друг въпрос, а в България все още има независими органи и няма как парламентът да решава вместо КЕВР, чиято работа е по специални правила и се следи внимателно от европейските регулаторни органи.

Държавността в България не започва от промяната, нека спазваме правилата и законите“, заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Проф. Костадин Ангелов пък определи държанието на депутатите в Народното събрание за изключително двулично, защото вече две години сме в ковид криза, темата не присъства в програмата на правителството, а комисия по темата няма. В същото време депутатите отказват да разглеждат „зелените сертификати“. Ангелов поиска да се създаде такава комисия, а председателят на парламента Никола Минчев обяви, че трябвало да се депозира такова искане.

„Ние сме го направили, но вие не го вкарвате в програмата“, заяви Ангелов в отговор на шефа на Народното събрание, че трябвало да мине комисии. „Какви комисии, когато хората умират“, възмути се проф. Ангелов.

Междувременно депутатите гласуваха и оставката на Яна Балникова и Лена Бориславова, народни представители от „Продължаваме промяната“.

11 народни представители положиха клетва в Народното събраниe -  те заемат местата на избраните за министри депутати докато са в изпълнителната власт.

На мястото на Кирил Петков в 16-ти МИР Пловдив град влиза Венцислава Любенова, а на мястото на Корнелия Нинова в 25-ти МИР депутат става Емил Георгиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати