Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След призив на Радев: Димитър Главчев му обясни каква процедура има в Конституцията

Политика

След призив на Радев: Димитър Главчев му обясни каква процедура има в Конституцията

Снимка:

„В Конституцията НЯМА процедура за „саморазпускане на НС“, написа в профила си във Фейсбук бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Вчера президентът Румен Радев настоя Народното събрание да се „саморазпусне незабавно“.

Днес Главчев заяви в Конституцията има описана друга процедура: „Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.“   


Коментари (7)

Българин Добре обяснено господин Главчев!
Но незнам дали Радев има необходимият умствен капацитет да го разбере?
23.08.2020 12:44 / Отговор
Жаноар По-страшен от спина, по-опасен от рака, сега-засега си остава Фатмака!
23.08.2020 13:24
ПРЕДАТЕЛ N:1 РУМЕН РАДЕВ НЕЗАБАВНО ДА РАЗПУСНЕ МЕТЕЖА!!
НЕЗАБАВНО ДА СИ БИЕ КАМШИКА-И В СИБИР!!
23.08.2020 14:25
Z Радев не се интересува какво пише и какво не пише в конституцията, кое е според законите и кое е незаконно. Радев, вероятно, е притиснат да свърши своята част от сделката, която му донесе президентското място. Остана само една година до края на мандата, а той си живурка като президент и не върши достатъчно за бащицата на "широка страна моя радная". Решетников не може да дойде в България, та да го "мотивира". Гешев "наля допълнително масло в огъня" под президентския дирник като излови съветниците му по бели гащи, а преди това заговори и за злоупотребата със служебно положение на генерала-летец. Не му е лесно на Резидента, затова играе "ва-банк", но вярвам избора да сключваи сделка с "освободителите" си е негов избор. Видов ден наближава, а паническите му действия ме карат да мисля, че Гешев има нещо наистина голямо за самозабравилия се петоколонник. Дано!
23.08.2020 13:02 / Отговор
Пссст! Пссст! Червени кретени!
Мунчо Нищото - ВЪН!
Импийчмънт на Льотчика!
23.08.2020 13:22
Тарильома Този главуч на снимката не може дори да спи от яд. Той ще ни разяснява Конституцията, простак.
Народът ви иска вън от властта и вътре в затвора! Щом Народът го иска, ще го бъде!
23.08.2020 19:37 / Отговор
Въпрос Радев като е неграмотен по конституционни въпроси, нали затова има съветници? А, да, те се занимаваха с други "дейности".
23.08.2020 22:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още