Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След спор натискани ли са членове на ВСС: Процедурата по първото искане за отстраняване на Гешев е прекратена

Политика

След спор натискани ли са членове на ВСС: Процедурата по първото искане за отстраняване на Гешев е прекратена

След спор натискани ли са членове на ВСС: Процедурата по първото искане за отстраняване на Гешев е прекратена - Tribune.bg
Снимка:

Членове на кадровия орган заявиха, че са били обект на натиск, а Гешев коментира, че проверка не е натиск

След часове дебати могат ли вносителите на първото искане за отстраняването на Иван Гешев да го оттеглят, се чуха твърдения, че членове на Висшия съдебен съвет са били обект на натиск.

Председателят на Върховия касационен съд Галина Захарова призова членовете на прокурорската колегия на съвета да обявят мотивите си да се откажат от искането си.

„Малко е странна тази процедура, да вървим по тънък лед. Не е редно според мен всеки да бъде питан за всякакви мотиви. Действително вчера доста обмисляхме нашата позиция и решението не е никак лесно. Все се търси някакво въздействие, някакво задкулисно решение. Мислех да не го казвам, тъй като може би не е редно, но не мога да се стърпя. Преди 3 години по време на процедурата за избор на главния прокурор г-жа Дишева се почувства заплашена, писаха се декларации, имаше обществено вълнение. Аз в понеделник казах, че членове на ВСС са викани във ВКП. Как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита - как сме, викани ли сме, смятаме ли, че има натиск? Или ще мълчим за едното, а за другото ще говорим“, заяво Огнян Дамянов.

„Предпочитам да не се гледа искането, отколкото да има всякакво съмнение за въздействие. А усещането за това, че има натиск, го създаде г-н Гешев с всякакви пресконференции. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо. Г-н Гешев, няма нищо мъжко, войводско или такова нещо прокуратурата да прави такива проверки, но това е възмутително, честно казано, и е форма на натиск“, каза той.

Иван Гешев коментира, че той самият е проверяван и няма как това да се счита за форма на натиск. Като член на ВСС по право, той гласува срещу прекратяването.

Тепърва предстои обсъждане по второто предложение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети